A Vodafone kormányzati lehallgatásokról tesz közzé jelentést Ebből kiderül, tavaly Magyarországon 76 ezer esetben kértek ki telefonálási adatokat a szolgáltatótól.

Megtörte a csendet a Vodafone, és dokumentumot tesz közzé a kormányzati ügynökségek lehallgatási tevékenységével kapcsolatban.

A Guardian cikke szerint a Vodafone 40 ezer szavas jelentésben mutatja be, hogy az államok miként figyelik az emberek beszélgetéseit, miként gyűjtenek adatokat a tartózkodási helyükről. A jelentés érdekessége az is, hogy a 29 ország között ott van Magyarország is. Igaz, a cikkben arról is megemlékeznek, hogy hazánkban tilos nyilvánosságra hozni információkat arról, hogy milyen módszerekkel lehet lehallgatni.

A vállalat azt írja, hogy a kormányzati ügynökségeknek közvetlen hozzáférése van a távközlési rendszerekhez, amin keresztül akár rögzíteni is tudnak telefonbeszélgetéseket, és bizonyos esetekben azt is meg tudják határozni, hogy az illető pontosan hol tartózkodik.

A Guardian cikkében számokat is közölt, amiből kiderül, hogy a Vodafone-tól tavaly 75 938 esetben kértek hozzáférést a hatóságok a tárolt adatokhoz.

Forrás: HVG