Bodrogkisfalud Község

Önkormányzatánál 2012-ben a belső kontrollrendszer kialakítása az összesített értékelés alapján nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ részben megfelelőnek értékelte a kontrolltevékenységek, nem megfelelőnek a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer, az információs és kommunikációs rendszer, valamint a monitoring rendszer kialakítását. A körjegyző többek között nem készítette elő a vagyongazdálkodási rendelet módosítását, nem határozta meg az egyes kockázatokkal kapcsolatban a szükséges intézkedéseket, és azok teljesítése folyamatos nyomon követési módját, nem gondoskodott az elektronikus közzétételi kötelezettség teljesítéséről.

Az állományba nem tartozók megbízási díjaival és a külső szolgáltatók által végzett karbantartással, kisjavítással kapcsolatos kifizetések során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollok működése gyenge volt. A teljesítésigazolást és érvényesítést nem szabályszerűen végezték. Az ÁSZ a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt nem tárt fel, azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok működésében feltárt hiányosságok miatt fennáll a hibák bekövetkezésének kockázata. A nem megfelelően működtetett belső kontrollok korrupciós kockázatot hordoznak. A belső ellenőrzés működése a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg.

A számvevőszéki jelentésben foglalt megállapítások alapján – figyelemmel a részletes megállapításokra fókuszáló, tömörített formában megjelenített javaslatokra – a polgármesternek intézkedési tervet kell összeállítani. A tervezett intézkedéseknek alkalmasnak kell lenniük a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére, a mulasztások következményeinek kezelésére. Az intézkedési terv végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.