Egy hét alatt közel 10 százalékkal növekedett

a DK tagjainak száma. Többen a volt MSZP-sek közül jelentkeztek át – értesült az Origo.

860 új tagja lett a Demokratikus Koalíciónak (DK) egy hét alatt – értesült az Origo. Gyurcsány Ferencnek a sikert a kedvező EP-választási eredmény, valamint az MSZP bénázása hozhatta el. Ez közel 10 százalékos növekedés, a DK-nak így összesen 9200 tagja van.

A DK több nagyvárosban, így Budapesten, Pécsett, Győrben és Kaposváron több szavazatot szerzett, mint az MSZP, de más helyeken is nagyon megközelítette az egykori nagypárt, az MSZP eredményét.

MSZP-s források állítják, hogy a DK a megyékben MSZP-seket próbál átcsábítani magukhoz, ezt azonban Gyurcsány pártja cáfolta az Origónak. Annyi bizonyos, hogy a Gyurcsány-párt iránt különösen Somogy és Heves megyében, valamint Szentes környékén élénk az érdeklődés.

Múlt hét elején egy „akkor még vezető poszton dolgozó” MSZP-s azt mondta, szerinte az DK-sok vérszemet kaptak az EP-választási sikertől, és „Feri be fog indulni”, megpróbálja átvenni a baloldal vezetését. MSZP-sek a lapnak azzal indokolták a válság gyors lezárására tett kísérletüket, hogy ha sokáig elhúzódnak a párton belüli harcok, sok szimpatizáns, aktivista és párttag is átigazolhat a DK-hoz.

Egy DK-s az Origónak azt mondta, Kaposváron volt MSZP-sek is bejelentkeztek a DK-ba, de ezt Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke tagadta. Harangozó egyetlen Somogy megyei MSZP-sről tud, aki átlép Gyurcsány pártjába.