SZEGEDma 

  

 

“Hodmezovasarhelyrol jelentjuk: Megkezdodott az illegalis lakasfoglalok kipakolasa. Az alfabidambidam eroskodni probalt, most verzik. Rendorseg van, balhe van, kommandosok es helikopter van. Majd lesz video es beszamolo” – került ki egy rövid helyzetjelentés szombaton a Tolvajkergetők Facebook-oldalára. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság közleménye elfajult vitáról ír, illetve annak a kiérkező rendőrök általi megfékezéséről.

Ezt állítják a Tolvajkergetők

A csoport által közzétett történet szerint a megfogalmazott szituáció előzményei egészen 2000-ig nyúlnak vissza. Állításuk szerint ekkor költözött be Benyhe Jánosnéhódmezővásárhelyi házába “a többszörösen visszaeső, erőszakos bűnöző”, B. Zoltán, az idős nő lányának akkori párja. Mint írják, a fiatal pár rábeszélte a nőt, vegyen fel hitelt, és építsenek a telken ikerházat. Az évek folyamán a Tolvajkergetők szerint B. Zoltán rendszeresen alkalmazott erőszakot Benyhénével szemben, sőt, pár év elteltével ki is tessékelte a tulajdonost saját ingatlanából. Az idős nő először a rendőrséghez fordult segítségért, majd annak hiányában, a polgári bíróságon próbált meg igazságot kérni. Az ott született döntés értelmében B. Zoltán és élettársai (merthogy idő közben odaköltözött egy második hölgy is…) 2014. január 20-ig kötelesek voltak kiköltözni. Nem tették.

“Ekkor fordult Benyhéné a Tolvajkergetőkhöz. Megmutatta nekünk az összes iratot, melyek szerint ő a ház jogos tulajdonosa, s a kilakoltatást elrendelő bírósági végzést. Megállapítottuk, hogy ez a helyzet kezelhető, hiszen a lakást használó személyeket nem védi bérleti szerződés, ilyenjük nem is volt soha, mi több, bűncselekmény útján jutottak be a lakásba. Ezzel szemben a jogos tulajdonosnak minden jogalapja megvan ahhoz, hogy bemenjen, és bennünket is beengedjen.

Igen ám, de Benyhéné nem visszaköltözni szeretett volna. Hiszen ha sikerülne is, továbbra is az agresszív B. Zoltán szomszédja lenne, aki uraságként élt a hülye lánya lakásában. Mellette állandó életveszély lenne az élete, hiszen ekkorra B. Zoltán már nemcsak fenyegette, de megpróbálta már autóval is elgázolni, ami fölött a rendőrök ‘természetesen’ ismét szemet hunytak. Ő már csak azt szerette volna, ha B. Zoltán nem lakhat a lakásban, amibe beleölte egész élete munkáját. Olyan szerződést kötött tehát a Svájci Fehér Juhászkutya Klubbal, azaz velünk, hogy amennyiben kívánjuk, lebonthatjuk a lakást, és elvihetjük, ami tetszik. Ajtót, ablakot, tetőcserepet, villanykapcsolókat, kazánt, ami csak tetszik” – fogalmazták meg a sztori fordulópontját a tolvajkergetők.

A bérletszerződéssel a kezükben, illetve Benyhe Jánosné társaságában mintegy húszan el is látogattak a helyszínre, ahol aztán B. Zoltánnal összekülönbözve verekedésig fajult a helyzet. A csetepatéban a csoport egyik tagja gázpisztollyal lőtt a házbirtokló arcába, aki ezt követően visszavonulót fújt.

 

Az ominózus durrantás.

“Hát ez megvolna, gondoltuk, akkor ideje feladathoz látni. Az egyik csapat a főbejáratot vette kezelésbe. Egy másik a hátsó ajtónak esett neki. A harmadik pedig rájött, hogy a garázsajtó nyitva van. Onnan egész civilizáltan be lehetett jutni, hiszen az onnan nyíló ajtó zárját elfelejtették lecserélni. A három csapat nagyjából egyszerre jutott be, ki ésszel, ki erővel, de perceken belül jó sok üvegszilánk borította a terepet. A garázsban is felborult ez-az. Nem voltak rendesen megtámasztva a polcok, na.

Jöhetett a második fázis, a kilakoltatás, az ingóságok kihajigálása. Neki is kezdtünk derekasan, de azért válogatva. A jogi helyzet ugyanis az volt, hogy ez a lakás január óta hivatalosan lakatlan. Tehát ami odabent van, az vagy Benyhe Jánosné korábban is ott lévő tulajdona, vagy elhagyott tárgy, aminek nincs gazdája. Hát, nem tudjuk, ki volt az, aki ott felejtette az LCD tévét 5.1-es hangcuccal, egy drága bőrgarnitúrát, és egy csomó drága, ám ízléstelen giccset, állóórát, festményt, de nekünk egyik sem kellett, ezért csak úgy potyogtak ki az ablakon és törtek ripityára. Egy PC bizonyos kilencvenes évekbeli hagyományok tisztelete gyanánt még az utcára is kirepült. A vécébe beleborult egy ötkilós zsák gipsz. Az ajtókat, ablakokat meg pakoltuk a furgonba. Közben a szomszéd lakrészből eszeveszett sivalkodást hallottunk, mintha egyszerre ölné egymást hat-nyolc kiéhezett vágósertés, és közben B. Zoltánt is közéjük lökték. A lakásban talált legérdekesebb lelet egyébként egy bekeretezett réztábla volt, amely büszkén hirdette: ‘B. Zoltán, 2012. legjobb bűnözője.’ Hát, gyenge év lehetett…” – írja körül részletesen a történteket a Tolvajkergetők beszámolója.

Az események lezárásaként nagy erőkkel érkeztek a helyszínre a rendőrök, kommandósok. Hosszú kihallgatássorozat után engedték el a Tolvajkergetők csapatát, a házban található, az ügy során érintett tárgyakat pedig bizonyítékként lefoglalták. “Az igazi győzelem azonban az, hogy bizonyítékot szereztünk rá, hogy a rendőrség karhatalmi erővel tart fenn egy hatalmas kárt okozó jogtalanságot, felrúgva egy sor eljárásjogi és egyéb szabályt. Ez pedig nagyon jól fog jönni abban a polgári perben, amit Benyhe Jánosné a közeljövőben a segítségünkkel indít el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ellen. A per követelése a lakás ára lesz, hiszen elbitorolt otthonát nem védték meg, és arra kényszerítették, hogy elhagyja azt. A rendőrség fogja megfizetni az álszent mellébeszélésekből fakadó károkat” – fogalmaz a csoport a helyzet aktuális állásáról.

A rendőrség hivatalos közleménye a szombati ügyben

“12 óra 50 perckor Hódmezővásárhely-Újkishomokon a Nádtető utcában egy ingatlanrész bérbevétele kapcsán vita alakult ki. Ennek során az ingatlan egyik tulajdonosa nehezményezte a bérbevevők eljárását és rátámadt a bérbevevők egyik képviselőjére, aki ennek következtében elővette a nála lévő gázriasztópisztolyt és rálőtt vitapartnerére. A férfi ennek eredményeként elesett és könnyebben megsérült. Őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A helyszínre érkező rendőrök megfékezték a további indulatokat. Az ügyben a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított” – közölte a rendőrség.