2013-ban a Közgép Zrt. tulajdonosai

4,1 milliárdot vettek ki osztalékként a cégből. A Simicska-cégnek tartott építőipari vállalkozás, amely tavaly több mint 491 milliárdot nyert közbeszerzéseken, 60 milliárdos nettó árbevétel mellett érte el mindezt. A tulajdonosok mindössze valamivel több mint 200 milliót hagytak bent a cégben, a nyereség többi részét mind felvették.

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. közelebbről jelenleg nem ismert tulajdonosa(i) 4,1 milliárd forint osztalékot vehettek fel 2013-ban, derült ki a zrt. május 31-ig közzétett, az e-beszamolo.hu-n nyilvánosan elérhető 2013-as üzleti évről szóló mérlegéből.

Tavaly a Közgép adózás előtti eredménye 60,445 milliárd forintos nettó árbevétel mellett meghaladta a 4,449 milliárd forintot, ami a 2012-es üzleti évhez képest közel 1,1 milliárd forinttal nagyobb adózás előtti eredményt jelent. Miután tavaly 4,1 milliárdot kivettek osztalékként, adózás után kicsivel több, mint 203 millió maradt a cégben. 2012-ben egyébként csak 3,225 milliárd forintot vettek fel a tulajdonosok osztalékként. Akkor a nettó árbevétel egy kicsivel magasabb volt, 61,481 milliárd forint.

A Közgép Zrt.-t Simicska Lajos cégeként tartják számon, amely rendre nagyon jól szerepel a közbeszerzéseken. Mint ahogy arról a portfolio.hu beszámolt, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 2013-ban az építőiparban 491 milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el (beleértve a konzorciumi tagként nyert közbeszerzéseket), melyek természetesen nem mind ebben az üzleti évben valósultak meg. (A teljes közgép cégcsoport a portál szerint 580 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert.)

Az Átlátszó oknyomozó portál 2012-ben írta meg, hogy az új közbeszerzési törvény értelmében a Közgép Zrt. vezérigazgatójának, Németh Miklósnak nyilatkoznia kellett egy közbeszerzés kapcsán a Közgép tulajdonosairól. A vonatkozó dokumentumban a vezérigazgató leírta: „A Társaság vonatkozásában (…) tényleges tulajdonosnak minősülő természetes személyt az alábbiakban jelölöm meg: Dr. Simicska Lajos”. Nem hivatalosan azt lehet tudni, hogy Simicska feltehetőleg nem egyedüli tulajdonosa a cégnek, de aktuális közgyűlési jegyzőkönyv például, amely utalna a tulajdonosi szerkezetre, nem ismert.

hvg.hu