A Szebb Jövőért Egyesület feloszlatását több

kirekesztő kijelentéssel elutasító bíró, Mucsi Erika ügye etikai tanács elé került.

Kezdeményezte az etikai eljárás megindítását a Gyulai Törvényszék bírája ellen a Magyar Bírói Egyesület elnöke – olvasható a szombati Népszavában. A lap azt írta, hogy „a Szebb Jövőért Egyesület feloszlatását több kirekesztő kijelentéssel is elutasító bíró, Mucsi Erika ügye így már az Országos Bírói Etikai Tanács előtt van”.

Makai Lajos, a bírói egyesület elnöke a Népszavát úgy tájékoztatta, hogy az eljárást bármely bíró kezdeményezhette, a levelét – az elsőfokú ítélettel csatolva – a napokban küldte meg a tanácsnak. Az etikai tanács legfeljebb egy hónapon belül kijelöli azt az eljáró tanácsot, amely dönt arról: etikus-e az a magatartás, hogy az eljáró bíró a saját véleményét fogalmazza meg egy ítéletben, illetve, függetlenül az ítélet érdemétől, tartalmától, az abban foglaltak mennyire tekinthetők a bíró véleményének.

A lap felidézte: a Gyulai Törvényszék március 24-én elutasította az egyesület feloszlatását célzó ügyészi keresetet, mégpedig Mucsi Erika tanácsvezető bíró „cigánybűnözést” említő indoklásával.