A Tokaj Kereskedőház zárlat alá helyezte a borait

, az sem kizárt, hogy a boltok polcain lévő borkülönlegességeket is visszahívják és prémium termékeik akár 2016-ig eltűnnek az üzletekből. Érdemes lesz viszont figyelni a házból származó szamordnikat, mert azok valaha aszúnak készülhettek.

Másfél évvel a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél végrehajtott menedzsmentváltást követően az állami tulajdonban lévő társaság átfogó minőségi vizsgálatot kért maga ellen. A vezetőcsere után ugyan egyszer már megnézték, mi van a pincéikben, és mindent rendben találtak, most mégis újra felnyitnák a hordókat. Gyanújuk szerint ugyanis ott nem minden aszú, amire az van írva.

UJ PÉTERNEK IGAZA VOLT

Illés Géza, a kereskedőház jogi képviselője a VS.hu kérdésére elmondta: az előzetes vizsgálatok alapján két tipikus hibát azonosítottak a 2013 előtti tételeknél. A Kereskedőház pincéiben lévő boroknál előfordult egyrészt a különböző évjáratok házasítása, másrészt a különböző fajták keverése is. Mivel ezek az eljárások nem felelnek meg a prémium tokaji borokra vonatkozó szigorú előírásoknak, most a teljes raktárkészletet átnézik.

Ez mintegy 3,4 milliárd forint piaci értékű bor újbóli bevizsgálását jelenti, ami eltart majd egy ideig. Addig a kereskedőház pincéjéből egy palack bor sem kerül ki. A cégvezetés egyúttal fontolóra vette, hogy a boltok polcain lévő prémium termékeit is visszahívja. Illés szerint erről a napokban egyeztetnek majd a kereskedelmi partnerekkel.
A kereskedőház korábban ugyan egészen Strasbourgig ment, hogy bizonyítsa, borai – Uj Péter Népszabadságban megjelent publicisztikájának állításával ellentétben – nem szarok, most azonban maga kért vizsgálatot a helyzet tisztázása érdekében. Ahogy arról a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban csütörtökön megjelent, pr-szagú cikkek is beszámoltnak, a cég pincéiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az érintett hegyközségek és független, nem állami szakértők fognak vizsgálódni.

A vizsgálat eredménye akár az is lehet, hogy a készletek jelentős részét vissza kell minősíteni. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az eddig aszú címkével ellátott borok végül csak szamorodniként kerülhetnének a polcokra, míg a szamorodniktól akár még a tokaji helymegjelölést is elvennék, és egyszerűen zempléni borként árusítanák őket. A cég jogi képviselője kérdésünkre elmondta: a készletek várható átminősítése miatt esetlegesen keletkező veszteségek nagyságrendje egyelőre megbecsülhetetlen, ám jobbára a prémium kategóriákat érintheti. vs.hu