Attila GatiFelhívott egy ismerősöm, hogy

a tourinform telefonszámát nem tudta megmondani a tudakozó. Nosza, nézem az internetes tudakozót, és tényleg nincs Miskolcon tourinform. Keresgélek a miskolci weblapon, ami amúgy jó idegeket kívánó foglalatosság, „szerencsére” a turizmus menüponton keresztül gyorsan elhagyhatom a lapot, de csak hogy átléphessek a bányabéka ülepe alatti hellomiskolc.hu oldalra. Annak is az angol változatára, mert „digitális” Miskolcon megoldhatalan nehézségekbe ütközik, hogy a városi weblap magyar változata a tourinform magyar oldalára vigyen, az angol az angolra, és a német a németre. Ne legyünk már olyan igényesek, az érdeklődő turista meg tanuljon nyelveken, de legalábbis ismerje meg a különféle nemzetek zászlóit.
A hellomiskolc.hu egyébként remek mintapéldája annak, hogy mire mennek az ÉMOP-os pénzek. De legalább van tourinform telefonszám! Nosza, keressük vissza a tudakozóban, biztos van tulajdonosa! Természetesen van, természetesen nem tourinform néven jegyezték be, és természetesen senkinek nem jutna eszébe ilyen néven keresni a tudakozóban. Sőt még a miskolciak többségének sincs halvány fogalma a Miberszolg mibenlétéről, én is csak azért tudom, mert a lakásom közelében fészkelnek. Valami olyasmit mondott egy önértékelési zavarokkal küszködő potentátunk, hogy Miskolc kitörési pontja a turizmus. Lehet, de nem így!
Ha már kutakodásba kezdtünk, ne álljunk meg félúton, nézzük, mi az országos helyzet. A tourinform országos portálján szövegesen az áll, hogy több mint 140 településen van iroda, de a keresőrük csak 125 találatot jelez. A T-com kereső ebből mindössze 48-at, a többi különféle fedőneveken rejtőzködik, pl. „Szigetköz Turizmusáért Egyesület”, „Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft.” „Polgármesteri Hivatal”, legalábbis ilyeneket kapun, ha a tourinform kereső által kidobott számok tulajdonosait visszakeressük a tudakozóban.
A kitörési pont kitalálója meg hencegés helyett intézkedhetne, hogy ha már rég elköltözött az iroda, akkor a címet javítsák már át a miskolc.hu NÉMET nyelvű oldalán is, mert ott még a mai napon (2014. május 16.) is a Városház tér 13. olvasható. Elég lenne a miskolc.hu-n körülnézni, ott is megírták, hogy j”úlius 5-től a Széchenyi utca 16. szám alatt várja az érdeklődőket a miskolci Tourinform”. Az angol nyelvű oldalon az elérhetőséget meg sem adták, ez a nyerő megoldás, mert nem látszik, hogy nem javították át a régi címet.
Egyébként nekem újdonság, hogy az „elérhetőség” szavunkat az angolok is átvették, de az sem kizárt, hogy valaki trehány volt, és nem fordította le csak az oldal felét. Ilyen digitális Miskolc weblapja. Amilyen az egész önkormányzat. Szerények, de csaka képességek tekintetében. Pedig mi lehetnénk a digitális analfabetizmus Mekkája. Micsoda perspektíva!