FONTOS DÖNTÉS SZÜLETETT A HEJŐCSABAI CEMENTGYÁR

ÜGYÉBEN
/>SEM IDŐHÚZÁSRA, SEM JOGI TRÜKKÖKRE NINCS MÁR LEHETŐSÉGE A HOLCIMNAK

Jogtalanul tartózkodott húsz évig a hejőcsabai cementgyár területén a Holcim – ezt jogerős döntésében mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla. Bár a multinacionális cég eddig sem hajtotta végre a számára kedvezőtlen, jogerős bírósági döntéseket, a május 9-i ítélet után már elfogyott a lehetőség a további időhúzásra.
Húszévnyi pereskedés végére kerülhet pont annak a bírósági döntésnek köszönhetően, amelyre alapozva Miskolcon hamarosan újra indulhat a cementgyártás, több száz embernek adva munkát. A Fővárosi Ítélőtábla május 9-én hozott részítélete jogerősen eldöntötte azt a kérdést, amely miatt a svájci Holcim és a Magyar Cement, illetve azok jogelődei és a magyar állam idestova húsz éve pereskedik. A rendkívül szövevényessé vált ügy gordiuszi csomóját a Fővárosi Ítélőtábla azzal vágta át, hogy a tulajdonjogi vita origóját vizsgálta meg: azt, hogy a Holcim jogosan tartózkodott-e a hejőcsabai cementgyár területén, miután az ingatlant a privatizáció során a Magyar Cement szerezte meg 1994-ben. A jogerős részítélet – amely a többi folyamatban lévő per kimenetelét is eldönti – kimondta: a Holcim 1994 óta jogcím nélkül tartózkodott húsz évig a magyar cég területén. Az ítéletből és annak indoklásából kiderül: a cég hiába hivatkozott arra, hogy a különböző építkezésekkel, beruházásokkal jogcímet szerzett a területre, az ítélőtábla szerint ezek az építkezések kifejezetten rosszhiszeműen történtek; a Holcim tudta, hogy ezekre a beruházásokra nem jogosult. Mivel az egész ügy alapját képező vitában jogerős részítélet született, a Holcimmel pénzügyi elszámolás kezdődik, melyben a majd’ húszévnyi jogtalan ingatlanhasználat és az azzal okozott kár áll szemben a végrehajtott fejlesztések költségével. A Magyar Cement mintegy 60 milliárd forintot követel a Holcimon.
Az elmúlt években a Holcim minden lépése arra irányult, hogy megakadályozza Miskolcon a cementgyártás újraindítását, miközben saját gyártókapacitását a szomszédos országokba, például Szlovákiába telepítette – vagyis lényegében vélelmezhetően piacot vásárolt. Multiként bírósági ítéleteket nem hajtott végre, sőt, megvádolta azokat, akik megpróbálnak érvényt szerezni a bírósági döntésnek. Legutóbb azzal próbálkoztak a miskolci önkormányzatnál, hogy birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be, miután a Magyar Cement április 7-én jogszerűen és jogszerű eszközökkel, atrocitás nélkül birtokba vette az ingatlanát – hiszen a Kúria novemberi döntésében kimondta: a hejőcsabai gyár jogos tulajdonosa a magyar vállalat. Az ebben az ügyben született valamennyi jogerős és nem jogerős bírósági döntés (összesen 7 db) is egyetértett. A Holcim azonban annak ellenére sem akart kivonulni a gyár területéről, hogy addigra már külföldi üzemeibe telepítette gyártókapacitását, a hejőcsabai telephelyen álló gépeit és berendezéseit is leszerelte, illetve elszállította.
A Magyar Cement Kft. a cementgyártás felélesztésére készül, ami a szükséges beruházások, felújítások során több tucat magyar vállalkozónak nyújt munkát, illetve ezt követően 300 új munkahely is létesül Hejőcsabán.
További információ:
Magyar Cement Kft.