„Nem megyek innen el, 10 millióért sem”

– mondta egy asszony kedden délelőtt a számozott utcák egyikén. Hozzátéve: kikéri magának, hogy az önkormányzat vidékre küldené őt, akinek a dédapja, nagyapja, apja is itt született, itt élt Miskolcon. „Nem igaz, hogy ez gettó. Hogy veszélyes-e itt élni? Ugyan már. Mindenki ismer mindenkit, jóban vagyunk ” – folytatta.

És a „nem megyünk innen el” volt az általános vélemény, amikor a számozott utcákban élőknél érdeklődtünk, mit szólnak az önkormányzat újonnan elfogadott lakások bérletéről szóló rendeletéhez. Ebben ugyanis van egy kitétel: a 1,5-2 millió forintos lelépési díjat csak akkor vehetik igénybe, ha Miskolcon kívül vásárolnak ingatlant maguknak. Ezért leginkább arra voltunk kíváncsiak, ennyi pénzért elhagynák-e a mostani lakóhelyüket. Olyannal nem találkoztunk, aki igent mondott volna.

Botos Ferenc, a Miskolci Cigány Nemzetiségi önkormányzat képviselője kísért el minket, aki azzal kezdte: „Ha a városnak szüksége van a területre, megértjük, de lakásért lakást kérünk. Ne küldjenek el minket Miskolcról. Kapjanak a bérlakásokban élők rendes lakást és munkát, hogy tudják fizetni a költségeket.”

Részletek a szerdai Észak-Magyarországban és azeszak.hu-n.