Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség

a VI. kerület korábbi aljegyzőjével és 13 önkormányzati képviselővel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

A vádlottak azzal, hogy az Andrássy út 3. szám alatti ingatlan elidegenítésére vonatkozó előterjesztést a képviselő-testület tagjaként, vagyonkezelői jogkörben megszavazták, megszegték az önkormányzati vagyongazdálkodására vonatkozó rendelkezéseket, így közreműködtek abban, hogy az önkormányzat a bérlők által lakottan is 902 millió forint értékű ingatlanvagyontárgyát 328 millió forintért értékesítse egy kft. részére – írta közleményében a főügyészség.

A vádirat lényege szerint, az ügyben érintett kft. 2004. június 7-én nyújtott be vételi ajánlatot az ingatlanra, amely alapján a kerület akkori alpolgármestere – az ügy elsőrendű vádlottja – még ugyanazon a napon kelt előterjesztésében javaslatot tett a képviselő testületnek az ingatlan elidegenítésére.

Az előterjesztésben szereplő javaslatban az ingatlan vételárát a vevő ajánlatának megfelelően mintegy 328 millió forintban határozták meg, eltúlzottan hivatkozva a kiürítés, valamint a felújítás költségeire. Ezzel szemben a kérdéses épület egy az önkormányzat megbízása alapján készített – az előterjesztéshez mellékelt, így a képviselőtestület által is megismert – szakvélemény szerint is jó állapotban volt, aszerint hozzávetőlegesen 1,2 milliárd forintot ért.

A képviselő-testület az előterjesztés alapján versenytárgyalás kiírása nélkül, a vevő által ajánlott vételárat teljes mértékben elfogadva döntött az eladásról-írja a hvg.hu