Politikai vihart kavart Izraelben Ámosz Oz világhírű írónak

a fiatal radikális zsidó telepesekről szóló kijelentése, amelyben héber neonáciknak nevezte őket. Ámosz Oz pénteken Tel-Avivban a 75. születésnapját ünnepelte egy kulturális eseményen, ahol azokat a honfitársait bírálta élesen, akik engedély nélkül alakítanak ki telepeket Ciszjordániában – jelentette az izraeli sajtóra hivatkozva az MTI:

Palesztin államban hisz
A Nobel-esélyesnek tartott, 1939-ben született izraeli író 2010-ben Budapesten járt a könyvfesztiválon, az origónak adott interjújában akkor azt mondta, hogy „az izraeliek és palesztinok drámájában nincs rossz vagy jó. Két jogos igény összeütközése okozza a tragédiánkat. Azt gondolom, egy ilyen tragédiának két vége lehet. Shakespeare-i, amikor valamelyik oldal igazsága győzedelmeskedik, de mindenki meghal; vagy csehovi, amikor a szereplők csalódottan és megkeseredve, de élnek. Nem hiszek a hepiendben; a két állam – izraeli és palesztin – egymás melletti létezésében hiszek”.
Az író elítélte a zsidó szélsőségesek arab tulajdon elleni támadásait is.
A szörny szemébe kell néznünk és nevén kell őt neveznünk. Olyanná akartunk válni, mint a többi nép. Reméltük, hogy eljön a nap, amikor lesz héber tolvaj és lesz héber szajha. Most már vannak héber neonáci csoportok is
– mondta az író, aki úgy fogalmazott, nem lát különbséget ezek között a csoportok és az európai neonácik között, talán csak annyit, hogy Izraelben ezek az emberek nacionalista képviselők támogatását is bírják.