Kecskemét után Miskolc is lefizetné a gettolakókat

A kétezres évek elején Kecskeméten a műkertvárosban

lévő elburjánzott külsejű barakkokban élőknek kínált a város 1,5 milliót, ha elhagyják a „lakásukat” és láss csodát a környék tanyavilága felvette az új lakóit, a Bandi kocsma környéke pedig újra kezd normalizálódni. Most Miskolcon terveznek hasonlót.

 

Másfél-kétmillió forintot kapna az a nyomornegyedben élő, aki elköltözik Miskolcról – többek közt ezt tervezi a városi Fidesz–KDNP-frakció, amely teljesen felszámolná a városi gettókat – írja az Origo.hu

A miskolci „gettók és nyomortelepek” felszámolását tervezi a városi közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciója, azzal a hivatalos céllal, hogy biztonságosabb, élhetőbb legyen a borsodi megyeszékhely. Az ezt tartalmazó javaslatot a csütörtöki közgyűlés elé terjesztik – közölte Soós Attila, a frakció szóvivője, aki „szégyenfoltoknak” nevezte az érintett területeket.

Soós Attila azt mondta, tarthatatlanná vált a helyzet, néhány tucat család megkeseríti több ezer ember életét Miskolcon. Hozzátette, hogy a bűnözés melegágyának tekinthető gettók, nyomortelepek megszüntetése a cél. A diósgyőri stadion környéki, úgynevezett számozott utcák, Lyukó-völgy, a Tetemvár, a Hideg-sor ingatlanjairól lenne szó.

Mint mondta, a nyomortelepek felszámolása a városnak pénzbe kerül, ám ezen negyedek csak így kerülhetnek át a város kezelésébe, tulajdonába, hogy itt „tudatos városfejlesztés történjen”.

Soós Attila azt is elmondta, akik hajlandók elhagyni a tartós lakhatásra, gyermeknevelésre alkalmatlan házakat, és a város közigazgatási határán túli településeken vesznek új, magasabb komfortfokozatú ingatlant, azoknak a támogatását javasolják a közgyűlésnek. A frakció tervezete szerint másfél-kétmillió forintot kapnának mindazok, akik elköltöznek.

Ez nem pénzkérdés – mondta, megjegyezve, hogy a városvezetés elszánt ebben az ügyben. A „visszaszivárgások és visszaélések elkerülése érdekében” a vásárolt lakóingatlanra ötéves elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznének be – tette hozzá. http://www.vasindex.hu/