John Kerry amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette

kedden Oroszországot, hogy a NATO területe sérthetetlen.
„Teljesen nyilvánvalóvá kell tennünk a Kreml számára, hogy a NATO területe sérthetetlen, minden egyes négyzetcentiméterét meg fogjuk védeni” – mondta a tárcavezető egy beszédben Washingtonban.
Kerry emellett kijelentette, hogy Ukrajna destabilizálásával Moszkva meg akarja változtatni Kelet- és Közép-Európa biztonsági szerkezetét.
Putyin válaszolt
Nincs szükség orosz válaszlépésekre, de az Egyesült Államok és az Európai Unió büntetőintézkedései következményekkel járhatnak a nyugati cégek részvételére az orosz energetikai projektekben – jelentette ki Vlagyimir Putyin Minszkben, az eurázsiai gazdasági tanács keddi ülését követő tájékoztatón.
Az orosz államfő azt mondta, ha a szankciók folytatódnak, Moszkvának el kell gondolkodnia azon, „ki és hogyan működik az orosz gazdaság kulcsfontosságú területein, beleértve az energetikát is”. Az orosz vezetés „nem nagyon szeretne” válaszlépéseket tenni, és azt reméli, hogy nem is kell.
Az Egyesült Államok és az Európai Unió az utóbbi két napban újabb Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket jelentett be arra hivatkozva, hogy Oroszország tovább mélyíti a kelet-ukrajnai válságot.