Ha a magyar EP-képviselők teljesítményét a számok

alapján értékeljük, akkor két fideszes és két MSZP-s áll a rangsor élén. Ebben az összevetésben azt vizsgáltuk, hogy a képviselők hány alkalommal éltek az európai parlamenti politizálás különböző eszközeivel.

Listánk első helyezettje, a fideszes Pelczné Gáll Ildikó elsősorban annak köszönheti győzelmét, hogy döbbenetesen sokszor, 398 alkalommal szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésein.

A második helyezett Göncz Kinga kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, és nagyobb hangsúlyt fektetett a jogalkotási munkára. 179 jogszabályhoz nyújtott be módosítást, és négy jelentést is jegyez.

A lista harmadik helyezettje, Surján László ontotta magából a jogszabályokat. A KDNP-s képviselő 11 jelentést jegyez, ezzel a magyar képviselők között abszolút rekorder. Surján csak azért csúszott le a második helyről, mert a szavazások majdnem 10 százalékáról hiányzott. A negyedik Tabajdi Csaba szintén rengeteg alkalommal szólalt fel, míg a többi kategóriában átlagos teljesítményt nyújtott.

Alsóházi rangadó kiesőkkel

A lista végén az MDF-től a MOMA-hoz igazolt Bokros Lajost, a Jobbikból távozó Szegedi Csanádot, illetve a fideszes Hankiss Ágnest találjuk. Közülük messze Bokros Lajos nyújtotta a leggyengébb teljesítményt, igaz, Szegedi Csanád még nála is ritkábban jelent meg az európai parlamenti szavazásokon. Bizonyos, hogy egyikük sem folytathatja az EP-ben. Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom nem tudott elegendő érvényes aláírást gyűjteni a jelöltállításhoz. Szegedi Csanád szintén távozik az EP-ből, pártja a Jobbik azt követően zárta ki, hogy kiderült, anyai ágon zsidó felmenőkkel bír. Hankiss Ágnes is búcsút inthet Brüsszelnek, a Fidesz nem jelölte újra a képviselőnőt. index.hu