Ma fejezik be az országgyűlési képviselőválasztás

szavazatainak számlálását, ezt követően az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok megállapítják a választás választókerületi eredményeit, tehát azt, hogy kik nyertek mandátumot. A szavazatok körülbelül 1,5 százalékát kell szombaton összeszámlálni.

Az országgyűlési választáson lehetőség volt arra, hogy a külföldön tartózkodók a külképviseleteken szavazhassanak, azok pedig, akik Magyarországon, de lakóhelyüktől eltérő településen tartózkodtak, átjelentkezéssel voksolhattak, a saját lakóhelyük szerinti egyéni választókerület jelöltjeire.

Ezeket a szavazatokat azonban nem számlálták össze múlt vasárnap: előbb valamennyi a Nemzeti Választási Irodához került, ahol választókerületenként csoportosították őket, és ma juttatják el az „utazó voksokat” a választókerületekbe. Itt az erre kijelölt szavazókör voksaihoz keverik őket és így számlálják össze az illetékes szavazatszámláló bizottságok, biztosítva az „utazó voksok” titkosságát.

A szavazóköri jegyzőkönyvi eredményeket – ahogyan vasárnap a többi szavazókörben történt számlálás után is – nyilvánosságra hozzák az NVI internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n.

A szavazatok körülbelül 1,5 százaléka vár még feldolgozásra szombaton.