A korábban még 5,24 százalékon álló LMP

 5,18 százalékra esett vissza (a baloldali összefogás és a Jobbik is vesztett néhány tized százalékot). Ez pedig azt jelentette, hogy az átjelentkezők még ismeretlen szavazatai miatt az ökopárt elvileg az öt százalék alá is kerülhetett volna. Igaz, ez csak akkor fordul elő, ha ebben a körben a támogatottságuk jelentősen az országos átlag alatt marad.
Mostanra kiderült, hogy éppen ezzel ellentétes tendencia mutatkozott. Az LMP a szombat esti állás szerint 5,25 százalékon áll – jobban, mint az első adatok szerint –, ami valószínűleg annak tudható be, hogy az átjelentkezők zömében a nagyvárosi lakosságból kerültek ki, és e körben a párt az átlagosnál több szavazatot kapott.
Éppen emiatt ronthatott a Jobbik, amely múlt vasárnap a listás szavazatok 20,46 százalékát birtokolta, majd a határon túliak miatt visszaesett kissé, és szombat este is csak 20,17 százaléknál tartott.
A baloldali összefogásnak sem hozott sok új támogatót a szombati összesítés: az első adatok szerint 25,69 százalékos támogatottság helyett be kell érnie 25,6 százalékkal. És vesztett a Fidesz is: a listán a szombat esti állás szerint 44,99 százalékot kapott, de ebből fél százalékot a határon túliak hoztak.
A mandátumkiosztásra azonban ezek a minimális változások nincsenek hatással. index.hu