Hivatali visszaélés miatt vádat emelt

a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A vádirat szerint Császti Ferenc 2012-ben elszámolási vitába keveredett egy kft-vel és hivatali hatalmával visszaélve jogtalanul akart leemelni több százezer forintot a cég számlájáról.

Az ügyészség szerint Császti Ferenc 2012 júliusában jogosulatlanul akart pénzt leemelni egy kft. számlájáról. A vádirat szerint a végrehajtó egy ingatlan árverés után tévedésből utalta át a kft-nek a 400 ezer forintot, majd miután a cég nem akarta visszafizetni a pénzt, Császti Ferenc hivatali helyzetével visszaélve hatósági átutalási megbízást állított ki, amit a banknak teljesítenie kellett. „A Budapesti Nyomozó Ügyészség az önálló bírósági végrehajtóval szemben hivatali visszaélés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre” – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Császti Ferenc a Híradótól értesült a vádemelésről. A Híradó szerette volna megkérdezni tőle, hogy mit szól az ügyészség döntéséhez, de nem kívánt nyilatkozni. Ügyvédje is csak annyit mondott, hogy védence ártatlan. „Sem Császti úrnak, sem nekem nincs tudomásunk a vádemelésről, hiszen iratismertetés az ügyben 2014. március 18-n volt még csak, de azért előre kívánom bocsátani már most, hogy az ügyben több olyan körülmény van, ami kizárja azt, hogy a védencem bűncselekményt követett volna el” – nyilatkozta Kardos Éva, ügyvéd.

Császti Ferenc jelenleg is a végrehajtói kamara alelnöke. Szerettük volna megkérdezni a testület elnökétől, hogy a vádemelés nem akadálya-e az alelnöki teendők ellátásának, illetve Császti Ferenc vádlottként képviselheti-e a Magyar Bírósági Végrehajtói kamarát, de nem kívántak nyilatkozni az ügyben.