A Holcim jogcím nélkül tartózkodott

a hejőcsabai cementgyár területén

Elszánt lépést tett a Magyar Cement Kft. a miskolci cementgyár újraindítása érdekében: jogerős bírósági ítéletek birtokában, illetve a Kúria 2013. november 13-án meghozott végzése értelmében a napokban birtokba vette tulajdonát. A területen jogalap nélkül tartózkodó, svájci székhelyű Holcim erőfölényével visszaélve időhúzásra játszott. A magyar bíróságok és a Kúria döntéseit figyelmen kívül hagyva nem volt hajlandó átadni az ingatlant jogos tulajdonosának. A Magyar Cement Kft. a hejőcsabai telephelyét jogszerűen, atrocitás nélkül és jogi képviselőjének jelenlétében vette birtokba hétfőn. A Magyar Cement Kft. azonnal megkezdte a cementgyár újraindításához szükséges munkálatokat. Az üzem újraindításával 300 új munkahely létesül Miskolcon.
A Magyar Cement Kft. és a svájci Holcim között évtizedek óta húzódó pereskedés végére tavaly került pont: ekkor mondta ki ítéletében a Kúria, hogy a cementgyár jogos tulajdonosa a magyar vállalat. A birtokba vétel atrocitások nélkül, békésen zajlott, hiszen az üzemet a Holcim megbízásából őrző cég is elismerte a terület átvételének jogszerűségét. A lépésre azért volt szükség, mert a Holcim nem csak hogy az állagmegóvással kapcsolatos faladatokat nem látta el az elmúlt hónapokban, de erőfölényével visszaélve a Magyar Cement Kft.-t sem volt hajlandó beengedni az ingatlanba. Ezzel szemben a jogos tulajdonos a cementgyártás felélesztésére készül, ami a szükséges beruházások, felújítások során több tucat magyar vállalkozónak nyújt munkát, illetve ezt követően 300 új munkahely is létesül Hejőcsabán.
A Holcim a termelést mindeddig egy 1994-ben érvényét vesztett bérleti szerződésre hivatkozva akadályozta, azonban a bíróság több alkalommal is kimondta a svájci óriásvállalat bérleti jogviszonyának megszűnését. Ennek ellenére sem történt előrelépés az elmúlt évtizedben, egészen az április eleji békés birtokba vételig.
A gyár területén jelen pillanatban az állapotfelmérés zajlik, amelyet követően a szükséges beruházások és azok ütemezésének tervezésére kerül sor. Ennek során a tulajdonosok kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelmi szempontokra, hogy mihamarabb megkezdhesse a működést egy biztonságos, a városnak kiszámítható adóbevételt, az ott lakóknak stabil munkahelyet biztosító üzem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

További információ:
Magyar Cement Kft.
Horváth Z. Péter