Újra a Fidesz győzelmét hozta a vasárnapi parlamenti választás; este hét óráig a jogosultak több mint 60 százaléka szavazott. A Fidesz kétharmada hol megvan, hol nincs meg. Több mint 96%-os feldolgozottságnál 133 mandátumuk van, ami elég a kétharmadhoz. A kormányváltók csak 38 mandátumhoz jutottak, a Jobbik 23-hoz, az LMP-pedig – éppen csak átlépve a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – 5 képviselői helyet szerzett. A 106 egyéni választókerületből várhatóan 96-ot visznek el a jelenlegi kormánypártok, míg a kormányváltók 10 mandátumra – ebből 9-re Budapesten, egyre pedig Szegeden – számíthatnak. A Fidesz-KDNP 44,7, a kormányváltók 25,6, a Jobbik 20,8 százalékos országos listás eredményt ért el, az LMP pedig 5,1 százalékkal éppen bejutott.

hirdetés

„Minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk” – fogalmazott este 11 után, a szavazatok csaknem 80 százalékának feldolgozottsága ismeretében Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányzó párt eredményváró rendezvényén, a budapesti Bálnánál hozzátette, „de nem is akárhogy győztünk; átütő, eget rengető győzelmet arattunk” (…) „Azt, hogy megérdemeltük-e, majd a jóisten eldönti”, de az szerinte biztos, hogy „megdolgoztunk érte”.

Orbán kiemelte azt is, hogy a Fidesz európai rekorder, hiszen az európai pártok között a legnagyobb támogatottságot érte el a választáson. Új és nagyszerű korszakról beszélt Orbán Viktor, amelynek szerinte most a kapujába értünk. Mint mondta, büszke arra, hogy a Fidesz megbízást kapott a kormányzás folytatására. Szerinte ezzel az emberek kimondták, hogy „nem fordulunk vissza”, és ezzel az elmúlt négy év vitáit is lezárták a választópolgárok. Az emberek két dologra mondtak nemet: a gyűlöletkeltésre és az Európai Unióból való kilépésre – tette hozzá a miniszterelnök.

Már éjfél előtt gratulált Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a kormányzó párt eredményváró rendezvényén. Előzőleg pedig a többi között arról beszélt, hogy a parlamenti választás összességében nyugodtan zajlott, az új választási rendszer jól vizsgázott, szabad és fair versenyt biztosított a jelölteknek és a jelölő szervezeteknek. 

Súlyos kudarcról beszélt az eredményeket értékelve Bajnai Gordon. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint nem tudtak megfelelő ajánlatot tenni a magyaroknak, de az eltorzított választási rendszer, a Fidesz média túlsúlya is az okok közé tartozott. A céljaikat azonban nem adják fel, európai Magyarországot akarnak. Vonzó ajánlatot akarnak tenni és az EP kampányban megmutatni, hogy az országnak van szebb arca is.

Az MSZP Jókai utcai székházában vasárnap este fél 12-ig senki nem állt ki, hogy értékelje a választás fejleményeit. Azt ígérték, hogy később lesz szóvivői tájékoztató, s elmondták, hogy a kormányváltó erő vezetői éjfél előtt várhatóan nem fognak kiállni a nyilvánosság elé.

Tóbiás József frakcióigazgató egy korábbi tájékoztatón kifogásolta, hogy több szavazókörben sorban állás alakult ki. „A demokrácia ünnepére készültünk, és sorban állást tapasztalunk. Sokan nem bírják a sorban állást, ezért inkább hazamennek, így pedig ez a szavazáshoz való jog korlátozása”. Az MSZP nevében ezért felszólította a Nemzeti Választási Bizottságot, vizsgálják ki, hogy fordulhat elő ilyen.

Vasárnap este – a szavazatok 70 százalékos feldolgozottsága idején – nem nyilatkoztak az LMP vezető politikusai a várható eredményekről. A központi utasítás szerint ugyanis csak 80 százalékos feldolgozottság mellett nyilatkozhatnak. Volt ok az izgalomra, hiszen az öko-párt órákon át billegett a parlamenti bejutási küszöb határán az országos listás eredmények alapján.

A hangulat végig igen feszült volt, a párt egyéni jelöltjeit sem sikerült szóra bírnia lapunknak. Az LMP eredményváró rendezvényén a párt ismertebb arcai mellett feltűnt Róna Péter, az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz társelnöke is.

Durva áttörést ért a Fidesz rezsipropagandája, illette a baloldali szavazók bizonytalansága a Jobbiknak: 80 százalékos feldolgozottságnál 24 parlamenti mandátumra számíthattak. Egyéni körzeteket ugyan nem sikerült szerezniük, de jelöltjeik sok helyen másodikok lettek. A legjobban ezúttal is Borsodban szerepeltek. „Nagyjából azt hozta a választás, amit várni lehetett, a Jobbikot alábesülték, de csalódottság van bennem” – kommentálta a 2010-hez képest négy százalékos erősödést jelentő eredményt Vona Gábor. A pártelnök azt ígérte, önvizsgálatot tartanak, amiért nem szereztek egyéni mandátumot.