A Der Spiegel című tekintélyes német hetilap

Magyarország: Orbán miniszterelnök és klánja fosztogatja az államkasszát” címmel közölte Keno Verseck írását. A szegények védelmezője – így láttatja magát Orbán magyar kormányfő az áprilisi parlamenti választások előtt. Politikájából azonban csak a bizalmasai profitálnak. A bírálók egyenesen maffiaállamról beszélnek.

A műsorvezető úgy jelenti be, mint egy rocksztárt. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ezrek üdvrivalgása közepette lépdel le a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a szónoki pulthoz. Nem engedheti meg, hogy „a lakosságot folyamatosan kizsebeljék” – dübörög. Azt mondja, a kormánya megvédi a családokat az „uzsorásoktól, monopóliumoktól, kartellektől és birodalmi bürokratáktól”.

 

Orbán a választási harc forró szakaszában van, a polgárok április 6-án választanak új parlamentet. Újra meg akarja választatni magát további négy évre kormányfőnek. Fellépései súlyosak, retorikája nacionalista és antikapitalista. Orbán és pártja, a Fidesz, meg a kicsi, kapcsolt Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) évek óta a kisemberek védelmezőjének stilizálja magát.

 

Pedig az ország szociális megosztottsága olyan mély, amilyen még soha nem volt a kommunista diktatúra 0989–90-es vége óta. A kormány ugyan tavaly óta többször is elrendelte a rezsiköltségek (az áram, gáz, víz) árának csökkentését – ez választási ajándék, amelyet „a külföldi konszernek elleni harc” jelszavával adnak el. Ennek ellenére kereken hárommillió ember, a lakosság közel harmada szegény, és szűkös körülmények között él.

 

Ezzel szemben a felső 10 százalék profitál az orbáni gazdaság- és szociálpolitikából. Ők a Fidesz-klientúra magja. Mi több: maga Orbán, és mintegy tucatnyi bizalmasa és híve meglepően gyorsan tettek szert gazdaságra – gyakran kétes körülmények között.

 

Orbán rosszban sántikáló családja

 

A kormányfő családjában felesége, Lévai Anikó menedzseli az üzletet. A hírek szerint Orbán szülőfaluja, Felcsút környékén több tucat hektár földet vásárolt mélyen áron alul. Orbán apja, Orbán Győző, és testvérei is jelentős jólétre tettek szert az elmúlt években kőbányászatból és kőtermelésből.

 

A magyar gazdaság nagy részét maroknyi dúsgazdag üzletember ellenőrzi cégbirodalmak útján, nekik játsszák át az állami megrendelések túlnyomó részét és ők kaszálják be az uniós támogatások jelentős részét.

 

A 2011-ben alapított atlatszo.hu internetes portál újságírói aprólékosan feltárták ezek és más oligarchák üzleteit és összefonódásait a Fidesszel. „Korrupció és az oligarchák sötét ügyletei léteztek az előző, szociálliberális koalíció idején is. De Orbán alatt az állam magán- és pártérdekek túszává vált” – mondja Mong Attila oknyomozó újságíró.

 

Hasonlóan írja le a helyzetet egy könyv, amelynek címe „Magyar polip – A posztkommunista maffiaállam” – ez az Orbán-rendszer eddigi legátfogóbb elemzése, amelyet két tucat neves magyar szociológus, politológus és közgazdász írt.

 

A maffia a minisztériumokban

 

A maffiaállamról szóló tételről Orbán bírálói is vitatkoznak, némelyek túl plakátszerűnek tartják. De a megerősítés éppen egy bennfentestől érkezik: Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkártól. Ángyán 2012-ben, tiltakozásul a kormány földpolitikája ellen, lemondott, és 2013-ban elhagyta a Fidesz frakcióját. Magyarországon a korrupció már nem azt jelenti, hogy megvesztegetnek tisztségviselőket, hanem azt, hogy a minisztériumokban a maffiacsaládok bizalmi emberei ülnek – mondta Ángyán nemrég az ATV-ben.

 

Magyarország az utóbbi években afféle nagy majorsággá lett – mondja Ferenczi Krisztina budapesti újságíró. „Orbán újfeudális rendet vezetett be, uraságokkal és jobbágyokkal. A szegények ellen irányuló politikáját azzal leplezi, hogy nacionalista hangulatokat szít.”

 

Orbán hivatalosan mindössze egy budapesti ház és telek társtulajdonosa, de szülőfalujában, Felcsúton a kormányfő egész kis labdarúgó birodalmat építtetett akadémiával és pályákkal, egy 3500 fős stadion még épülőben van. És a tervek szerint az 1800 lelkes falu hamarosan repülőteret is kap.

 

***

 

A Fidesz oligarchái között van például:

 

Simicska Lajos, Orbán iskolai időkből való barátja, az APEH volt elnöke. Simicska a Közgép építőipari konszern és a MAHIR PR-ügynökség fő tulajdonosa; 2010 óta ő kapja az állami építőipari megrendelések nagy részét milliárdos nagyságrendben.

 

Nyerges Zsolt, a Közgép résztulajdonosa, mezőgazdasági vállalkozó és médiamogul, aki Simicskával együtt egyebek között az állami média- és PR-megrendelések jelentős részét kapja, és osztja tovább.

 

Széles Gábor, iparmágnás és médiavállalkozó, aki a Fideszhez közelálló, szélsőségesen jobbra hajló Magyar Hírlap napilapot és Echo TV-t üzemelteti.  Széles rendszeresen támogatja Orbán választási és PR-kampányait.