Nyáry Krisztián Figyelem, kivételesen politikai

poszt következik. Akinek elege van, ugorjon!

Sokféle olvasóm van, sokféle meggyőződéssel, nem is akarok senkit sem meggyőzni, melyik pártra szavazzon, csak összeszedtem a lehetséges hatféle döntést és azok legfontosabb következményeit. Az alábbiaknak végképp nincs köze a személyes politikai meggyőződésemhez vagy világnézetemhez, egyszerűen matematikai kockázatelemzésen alapul. (Jó, egy kivételt mégis teszek a végén.) Hiszek a közvélemény-kutatásokban, és nem hiszek a csodában, tehát aki teljesen más esélyeket lát, mint ami azokból kiolvasható, szintén ne olvassa tovább!

1.
Fő cél: Így jó, ahogy van / úgyis minden mindegy.
Döntés: Szavazz a Fideszre vagy maradj otthon.
Következmény: Marad a kétharmad.

2.
Fő cél: Ha már a Fidesz nyer, legyenek minél erősebbek ellenzékben a Kormányváltók.
Döntés: Mindkét szavazat a Kormányváltókra.
Következmény: Ha nem éri el a részvétel a 65-70%-ot, így is könnyen marad a kétharmad, 70% felett viszont a Fidesz a Jobbikra szorulhat a kétharmados ügyekben. Óriási részvétel esetén egy icicpici esély még arra is van, hogy a Fidesznek ne legyen feles többsége sem, ekkor a kormányalakításnál is a Jobbikra kéne támaszkodnia. (Vagy a baloldalra, de az már sci-fi. Az LMP nagyon magas részvétel esetén nem jut be.) Arra 1%-nál is kisebb esélyt látok, hogy a Kormányváltók többséget szerezzenek.

3.
Fő cél: Elkerülni az újabb kétharmadot és ezért akár kockázatot vállalni.
Döntés: Egyéniben szavazz a Kormányváltók jelöltjére, listán az LMP-re.
Következmény: Én 50%-nál kisebb esélyt adok az LMP bejutására, tehát ez nagyobb valószínűséggel elveszett szavazat, de a bejutásuk 5-6 képviselővel csakugyan megakadályozhatja kétharmadot. Ha nem jön be, a töredékszavazataiddal csak a Fideszt támogattad. Ha bejön, a kétharmados döntéseknél a Fidesz nemcsak a Jobbikkal, hanem az LMP-vel is meg tud állapodni (pl. EU-t érintő minősített döntések).

4.
Fő cél: Legyen minél erősebb az LMP.
Döntés: Mindkét szavazat az LMP-re.
Következmény: Mivel esélytelen, hogy az LMP egyéniben bárhol akárcsak a második helyen végezzen, a rájuk adott egyéni voks töredékszavazata elsősorban a legerősebb pártot, a Fideszt erősíti, bár összességében az LMP-nek is hozhat még egy listás helyet.

5.
Fő cél: Bejuttatni egy kisebb pártot.
Döntés: Nem racionális döntés. Az LMP a legkisebb párt, amelyiknek még van esélye bejutni.
Következmény: Az elveszett szavazatok a Fideszt erősítik.

6.
Fő cél: Erősödjön meg a Jobbik, akár mert tetszenek, akár mert azt gondolod, hogy legyen minél rosszabb a helyzet, essünk át a sokkon.
Döntés: Valamelyik vagy mindkét szavazatodat a Jobbiknak adod.
Következmény: Életveszélyes döntés. Soha, semmilyen körülmények között ne szavazz a Jobbikra! Egész életedben szégyenkezhetsz.

+1
És ami a legfontosabb:
Mindenféleképpen menj el szavazni! Az otthonmaradás passzív szavazat, ugyanúgy következményekkel jár és ugyanúgy felelős vagy érte, mint ha egy kisebbik rosszra vagy éppen a kedvenc pártodra szavaztál.