Törvénysértést állapított meg a Nemzeti Választási

Bizottság a Miskolci Tövis című kiadvánnyal kapcsolatban.

„Törvénytelenül kampányol Miskolcon is a Fidesz!” – jelentette ki hétfőn dr. Halmai Gyula (a képen jobbra). A Miskolc Holding korábbi vezérigazgatója  és dr. Mokrai Mihály szocialista önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy megsértette a választási eljárásról szóló törvényt a Miskolci Tövis című fideszes kampányújság a készíttetője és terjesztője.

Elmondták: megváltoztatta a miskolci 2. számú OEVB 45/2014. számú határozatát a Nemzeti Választási Bizottság, s 910/2014. számú határozatában megállapította, hogy a Miskolci Tövis című kiadvány készíttetője és terjesztője megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, mert hiányos adattartalommal jelentette meg a lap impresszumát. Kimondták azt

is, hogy a Miskolci Tövissel a választási plakátok elhelyezéséről szóló jogszabályt is megsértették.

A NVB megállapította a jogszabálysértés tényét és eltiltotta a további terjesztéstől a kiadvány készíttetőjét, az Avas 2001 Alapítványt.

Dr. Halmai Gyula elmondta: magánemberként elégelte meg a kampányban eddig tapasztaltakat és úgynevezett választási kifogást nyújtott be a miskolci 2. számú Országgyűlési Választási Bizottsághoz. A Bizottság arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre a kifogást elbírálni, azt elutasította. A kifogás ellen viszont fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely a fenti döntést hozta meg.

Hangsúlyozta: a Miskolci Tövis korábbi számát a Fidelitas miskolci szervezete adta ki, a márciusban megjelentet viszont már az Avas 2001 Alapítvány. 

„Az Avas 2001 Alapítvány kuratóriumának jelenleg fellelhető tagjai a következők: Kádas Mihály, Fábián István, Dr. Mátyás Imre, Balogh Zsófia, Kardos Péter, Kovács Ádám Gábor, Takács Gábor és Forrai Tamás. Ezúton is kérdezem őket, hogy tudtak-e a kiadványról, ha tudtak, mi a véleményük annak tartalmáról, a törvénysértésől?” – kérdezte Halmai.  

Elmondta azt is, hogy a Kúria közismertté vált határozatai alapján (amelyek a TV2-t illetve a nyíregyházi önkormányzatot tiltották el a Fidesz melletti nyilvánvaló kampánytevékenységtől) kifogást nyújtott be a Miskolci Napló című, közpénzből készített és terjesztett önkormányzati kiadvány ellen. Kezdeményezte, hogy őket is tiltsák el a törvénytelen kampánytevékenységtől.

Dr. Mokrai Mihály szerint „a Fidesz törvény- és szabálymódosítások sokaságával alakította ki az erősen önmaga felé lejtő pályát, ami helyenként már nem is lejt, hanem függőleges.”

Elmondta, hogy a miskolci 2. számú OEVB hatáskör hiányában elutasította azt a kifogást is, amely arról tesz bejelentést, hogy a Fidesz miskolci jelöltjei már most jóval többet költöttek a törvényesen engedélyezett 5 millió forinttól. Ennek elutasítását a Nemzeti Választási Bizottság is jóváhagyta, ezért jogorvoslatért a Kúriához lehet fordulni. A Kúria az az utolsó fórum, amely a választási bizottságoktól eltérően a közelmúltban több esetben is a tisztességes választási feltételek mellett döntött.

„Felszólítom a miskolci Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottságok fideszeseit, hogy tisztességesen és pártatlanul járjanak el megbízatásuk során! Ha nem így tesznek, a kormányváltók minden jogi eszközt felhasználnak a tisztességes kampányfeltételek megteremtése érdekében” – jelentette ki Mokrai.