Hogyan gyúrjuk magunkat szupercsajjá? – Spinning, a mosolygó halál

Vállalásom ennyi:

hetente egy-egy különböző órához adom a testem – hogy aztán kiválaszthassam a nekem legszuperebbet. (A blogban pedig a tapasztalataimat összegzem.) Kipróbálom, a fűnyíráson és nagytakarításon túl milyen tevékenységekkel dobhatom fel a legjobban formám, és közben megosztom tapasztalataimat: mire is készüljön az, aki TRX-re, hot ironra, vagy latinos zumbázásra szánja el magát. Mit vigyen magával? És mit ne?

 

Tartok tőle, a spinninggel nem túl tág korlátaimat feszegetem. Tíz perc után, amikor már az orrlyukamból is csorog a verejték, átkozom a percet, amikor ilyen őrültségre adtam a fejem. Fütyülök rá, hogy állítólag ez az egyik legkiválóbb kardió edzés, amely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális képességeket és az állóképességet. Húsz perc után már csak az órát nézem: mikor lesz ennek vége? Harmincöt percnél túl vagyok mindenen, mosolygok, érzem, a Tour de France-ot is lazán végigtekerem. Negyvenöt perc elteltével büszkeség tölt el: még élek. És egyszer csak vége az edzésnek – ha nem lenne kánikula, nem fájna a csípőm, istenemre, még jól is érezném magam!

Spinning: a mosolyogó halál

Az edzés előtt jó időben érkezni, mert fontos, hogy a nyerget és a lábunkat pontosan állítsuk be. A spinning Miciknek és Mackóknak kifejlesztett sportág, egy Jonathan Goldberg nevű triatlonista találmánya – nem kell hozzá sem ész, sem különösebb testi adottság, a jó kondi persze nem árt, azonban ez közben, fokozatosan is kifejleszthető. Ez a leghatékonyabb zsírégető – biztat bennünket az edző – ne kíméljük magunkat, ne féljünk, hogy a combunk térfogata nő. Nézzük meg edzés után az ő nadrágját, hányas a mérete! – javasolja.

A vezényszavakat elsőre felfogjuk, aztán mérlegelhetjük: bírjuk vagy nem bírjuk. Adva van egy speciális szobabicikliforma szerkezet (terembicikli), gyakorlatilag semmi mást nem kell tenni, mint ritmusra tekerni és tekerni. Bonyolításként ezt háromféle pozícióban is lehet: nyeregben, nyereg felett, és előre támaszkodva. Viszont ez a három eshetőség hatalmas energiát emészt fel. És ne bízzunk abban, hogyha meg se kottyan ötven km egy valódi biciklin, akkor egy spinning edzésen lazsálhatunk, mert nem.

Ha megállsz, véged, magával ránt a bicikli

Legalább tíz perc, mire ráérzek a hajtás metódusára, ugyanis ha megállok, magával ránt a bicikli. Szóval meg kell szokni, hogy ez más szerkezet, mint a szobabicikli, itt nincs teljes lazsa, még a lejtőn sem. Sokat segít, hogy kedvemre való a zenei válogatás, az edzőcsaj remek dj lenne.

Bemelegítés gyanánt bemozgatás van, kéz- és láblazítás, aztán már csak fel kell venni a ritmust, és tekerni, tekerni, tekerni. Nincs különösebben mit mesélni róla, talán még annyit, hogy kezdetként közepes fordulatszámmal kell hajtani, hogy az izmok kellőképpen bemelegedjenek, majd következhet a kalóriaégető sprintelés. A vége laza letekerés, majd már a földön (úgy érzed, mindened imbolyog), megnyújtjuk a vádlikat, a lábakat és a karokat.

Kellékek, amiket ne hagyj otthon

Öltözetről annyit: árulnak spinningre kifejlesztett speciális cipőket (neten látok 55 euróért is), nekünk jó a sima sportos, kicsit bumszli, alig tudom becsatolni, de így is működik. Van persze speciális biciklisruha, ergonómiailag tekerésre kifejlesztve, de itt mindenki sima feszülős naciban és pólóban nyomja, nincs nagy divatmustra. Teljesen normális társaság, szimpatikus arcok, Barbi és Ken máshol gyúr. Alapfelszerelésként hozz magaddal minimum hét deci folyadékot, leginkább tiszta víz javasolt, mivel hatalmas intenzitású sportról van szó, és a fokozott izzadás következtében nagy a folyadékvesztés. És ne felejtsd otthon a törülközőt sem.

Összegzés

A spinning annak jó, aki szereti az erőteljes izzadást, legyűrni és megerőltetni magát, miközben látványosan méregteleníthet. A dinamikus tekeréssel ugyanakkor nagyon jól levezethető a bennünk felgyűlt feszültség. Megtanít küzdeni, erősíti akaratunkat. Én keveslem viszont a bemelegítést. Az edző sem sokat javítgat, ő is teker, mint a gép, hacsak közben le nem esek a bicikliről (mert ez is megesik). Kezdőként irreális elvárás mindent végigcsinálni, de nem gond, senki sem néz ki a teremből, ha kicsit lazsálsz. Remekül lehet rosszul csinálni, az álló pozíciók miatt később több napig érzem a csípőm és a keresztcsontom, ami azért nincs rendben. Hosszú távon csúnya kopás is lehet a vége. Ezen kívül érdemes figyelni a karjainkra. Ha egy edzés után fáj a vállunk, a csuklónk, akkor túlzottan ránehézkedtünk a kormányra.

Végezetül következzék egy nem elhanyagolható érv a spinning mellett: végre egy sport, amely hosszútávon nem csökkenti a mellbőséget – persze nem is erősíti.

Megerőltetés, a test megdolgoztatása: 10/10
Az edző felkészültsége: 10/8
Az edzés hangulata: 10/8
Közérzet: 10/5
Az edzés változatossága: 10/4
Összpontszám: 50/35 nyugat.hu