Feketén utazni?

Közeleg a nyári utazások ideje, ami azt is

jelent, hogy a tavaszi rügyekkel előbújnak ismét a fekete utazásszervezők. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) újabb illegális utazásszervezőt büntetett meg, s több bejelentést is kaptak.

Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz a Karintia Travel utazási iroda gyanús tevékenységével kapcsolatban, amely weboldalán túl az egyik online kuponos oldalon is népszerűsítette csomagajánlatait.

Nem csupán a megkérdőjelezhető működési engedéllyel kapcsolatban érkeztek azonban bejelentések, hanem egy, a weboldalon megjelenő elemre is felhívták a figyelmet: a Karintia Travel ugyanis jogtalanul használta az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal logóját.

Buszos vállalkozók, egykori idegenvezetők, különböző egyesületi lelkes tagok engedély nélkül, számlaadási kötelezettség elmulasztásával, a befolyó „fekete tevékenység” utáni adó meg nem fizetésével „állnak ismét csatasorba” a legálisan, működési engedéllyel rendelkező utaztatókkal szemben.

Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy a hivatal ellenőrzési eljárása során bebizonyosodott, hogy a cég utazásszervezési tevékenységet folytat – és weboldalán is utazásszervezőnek titulálja magát –, azonban erre nincs engedélye. Ennek értelmében az MKEH határozatban tiltotta el a Karintia Travelt tevékenységének folytatásától, valamint 400.000 forint bírság megfizetésére kötelezte. Továbbá a határozat jogerőre emelkedésének időpontjától számított egy évig a vállalkozást eltiltották az engedély megszerzésétől is. minap.hu