A miskolci szocialisták szerint „érdekes feliratú”, „nem miskolci és nem magyar rendszámú” autók állnak az épülő miskolctapolcai strand területén – erről beszélt Földesi Norbert MSZP-s frakcióvezető szerdai sajtótájékoztatóján. – Teljesen értetlenül állunk az előtt, hogy kerülnek az építési területre ilyen rendszámú autók – mondta Földesi Norbert. A frakcióvezető felszólította Kriza Ákos polgármestert, hogy a holnapi közgyűlésen napirend előtt tájékoztassa a testületet arról, hogy a fővállalkozó milyen alvállalkozókat vont be a strandépítésbe. Tájékoztatást várnak arról is, hogy hány miskolci cég dolgozik az építési területen. Kérdés ugyanakkor Földesi szerint az is, hogy az autók csupán parkoltak, utasai turistaként voltak ott, vagy dolgozni jöttek az építési területre?

xx xx xx

– Sajnálatosnak tartjuk, hogy a város fejlesztését szolgáló beruházásait folyamatos és alaptalan támadások érik. Ez történik most a tapolcai strand építésével kapcsolatban is. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a város vezetői és a miskolciak mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a nagyszabású beruházás ne váljon politikai játszmák színterévé – reagált a Városháza az elhangzottakra. Mint írják: „A jelenlegi városvezetésnek sikerült elindítania azt, amit az előző két ciklus vezetésének nem. Most már, szerencsére nem arról kell beszélni, hogy a tapolcaiak el akarnak szakadni a várostól, hanem arról, hogy a miskolciak és tapolcaiak által régóta várt fejlesztések kezdődhettek meg a borsodi megyeszékhelyen.

„Az újabb vádak szerint a miskolci vállalkozók helyett román cégek vesznek részt az építkezésben. Mint ismert, a pályázatot elnyerő kivitelező, a ZÁÉV Építőipari Zrt. a földmunkákat a miskolci MIZSIK Kft.-vel végezteti, a további szakági munkák elvégzésére is több miskolci alvállalkozóval tárgyalnak. A kivitelező, a városvezetők kérésére, minden olyan munkálatot, amelyet helyi cégek el tudnak vállalni, velük végezteti el. Jelenleg az építési területen kb. 80 ember dolgozik. Nagy részük a budapesti GEDI Szerkezetépítő Kft. alkalmazásában áll. Ez a kft. több erdélyi magyar munkavállalót is alkalmaz, akik közül 8-an dolgoznak az építkezésen. Az alvállalkozók saját maguk választják ki munkavállalóikat, ebbe nem szólhat bele senki, hiszen ez így van minden törvényesen működő vállalkozás esetében.

Szomorú, hogy bizonyos politikai erők még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a határainkon túl is élnek honfitársaink, akik nem önszántukból kerültek a határ túloldalára. Románnak tilulálják az erdélyi magyarokat, a székelyeket. Így próbálják megtéveszteni a városlakókat, hogy szavazatokat nyerjenek. Ezek a politikusok már többször is bizonyították tudatlanságukat és a szolidaritás hiányát, amikor ugyanezekkel a módszerekkel szólítottak fel a kettős állampolgárság elutasítására, vagy amikor erdélyi magyar társaikat románul köszöntötték.
Ezúton szeretnénk elhatárolódni ezektől az alaptalan vádaktól, egyben felszólítjuk a támadások mögött állókat, hogy ne manipulálják a városlakókat! Örüljenek együtt a miskolciakkal azoknak a fejlesztéseknek, beruházásoknak, amelyek szebbé teszik városunkat” – áll a városháza közleményében.