|Egymillió aláírás összegyűjtésével

szeretné lépésre bírni a vonakodó uniós politikusokat a kannabisz-származékok legalizációja kapcsán a Weed like to talk néven futó Európai Polgári Kezdeményezés.

Címkékkannabisz, marihuána, legalizáció, európai polgári kezdeményezés, fű
A reformer drogpolitika uniós szakembereit is meglepte néhány egyetemista fiatal húzása, akik tavaly év végén sikerrel jegyeztették be a ” Weed like to talk” című európai polgári kezdeményezésüket. A meglepetés abból adódott, hogy az Európai Bizottságnak, ahogy sok egyéb területen, a drogpolitikában sincs jogalkotási jogköre. Magyarán, Brüsszel nem mondhatja azt a tagállamok kormányainak, hogy egységesen legalizálják a füvet (vagy azt, hogy tiltsák).

A legalizáció azért is nehéz kérdés, mert minden EU ország aláírta az ENSZ 1961-es Egységes Kábítószer Egyezményét, illetve annak 1971-es, pszichotróp anyagokról szóló kiegészítését. Az EB ennek ellenére jóváhagyta, hogy a témában aláírásgyűjtés induljon. A döntésben szerepet játszhatott az is, hogy az uniós tagállamok többségében mára dekriminalizálták a fű fogyasztását és kis mennyiségben való birtoklását is. Az ósdi magyar büntetőjogi szemlélet pedig, mely nem tesz különbséget a különböző illegális tudatmódosítók között és éppúgy börtönnel fenyegeti a fogyasztókat, mint a kereskedőket, mára Európa-szerte kisebbségbe szorult. index.hu