Szárnyal a miskolci idegenforgalom

Miskolc turisztikai

eredményeiről sokat megtudni a KSH múlt hétvégén közzétett adataiból is. Ebből többek között kiderül, hogy 2013-ban Miskolc kereskedelmi szálláshelyeinek összes bruttó árbevétele több mint 1 milliárd 707 millió forint volt, amivel Eger után a régió második legnagyobb árbevételt magáénak tudható turisztikai desztinációja. (archív fotó Tapolcáról)

Nemcsak a bevételek, hanem a vendégéjszakák számát nézve is a második legnépszerűbb Észak-magyarországi város Miskolc, hiszen a kereskedelmi szálláshelyeken 119 567 vendég összesen 261 558 vendégéjszakát töltött el. Ez a vendégek számát tekintve a 2012-es évhez viszonyítva 6,1 százalékos növekedést jelentett. A vendégéjszakák száma pedig 17 936 éjszakával (7,36 százalékkal) nőtt. Ezen belül is a belföldi forgalom nőtt jelentősen, 12,05 százalékkal. A belföldi vendégek átlagosan 2,1 napot töltöttek Miskolcon, míg a külföldiek 2,4 napot.

– Nagyon nehéz az átlagosan itt töltött idő számait feljebb tornázni, hiszen amíg például a tapolcai vendégek közül sokan jönnek egy hétre, hiszen kezeléseket is igénybe vesznek a fürdőben, addig a belvárosi szálláshelyeken sok az egy-egy éjszakát itt töltő üzleti vendég, így a számok kiegyenlítik egymást – reflektált az utóbbi adatokra Nagy Júlia.

A külföldi vendégek száma alapján is a régió második legnagyobb forgalmat magáénak tudható desztinációja Miskolc. 21 641 külföldi vendég összesen 52 605 vendégéjszakát töltött el itt 2013-ban. Mivel a külföldi forgalom egy jelentős részét az üzleti turizmus adja, ez az új ipari beruházások elindulása miatt 2014-ben valószínűleg jelentősen nőni fog. Ezzel párhuzamosan pedig a TDM az egészségturisztikai szolgáltatások iránt érdeklődő, elsősorban lengyel és orosz vendégek számára összeállított csomagajánlatokkal és az erre épülő reklámkampánnyal igyekszik a külföldi vendégéjszakák számát bővíteni.
Érdekes adat lehet az is, hogy Miskolcon az egy főre jutó bruttó szállásdíj átlaga 14 281 forint volt – amely 1505 forinttal magasabb, mint Eger szálláshelyeinek átlagára. minap.hu