Vona Gábor bejelentette: pártja február 15-én, szombaton Miskolcon tartja országos kampánynyitó rendezvényét

Bemutatta az idei országgyűlési

 választáson induló egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát és országos listáját a Jobbik.
Vona Gábor pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy miniszterelnök-jelöltként az országos listát ő vezeti. Kiemelte, hogy Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Mesterházy Attilával, az MSZP vezetőjével ellentétben ő az egyetlen kormányfőjelölt, aki egyéni választókerületben is megméretteti magát. (miskolci Jobbikosok, archív fotó)

 

Az országos lista első 27 helyéből 26-on jelenlegi országgyűlési képviselők szerepelnek. Az első öt helyen Vona Gábor után Balczó Zoltán, Volner János, Dúró Dóra és Sneider Tamás neve található. A mostani 43 fős frakcióból nyolcan nem szerepelnek a 116 fős listán és vannak, akik saját kérésükre biztosan nem befutó helyre kerültek. Szerepel ugyanakkor a listán öt külhoni Jobbik-tag, illetve Mészáros István, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya is.
Vona Gábor bejelentette: pártja február 15-én, szombaton Miskolcon tartja országos kampánynyitó rendezvényét.
Frissítés: Több, mára már ismertebb képviselő neve is hiányzik a listáról. Szabó Gábor pártigazgató, választmányi elnök például négy év után úgy döntött, hogy önként lemond a képviselőségről, mert a pártszervezésre kíván koncentrálni – így ő az országos lista utolsó, 116. helyére került.
Murányi Levente alelnök, 1956-os forradalmár szintén úgy döntött, hogy az Országgyűlésen kívül szeretné folytatni a munkát, így ő a szimbolikus 56. helyezést kapta a jelöltek között. Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója szintén felhagy a képviselőséggel – hangzott el.
Olyanok is feladják a bársonyszéket egyéb céljaikért, akik bár frakciótagok voltak, de a pártba nem léptek be. Ilyen Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, aki praxisa folytatása mellett a Jobbikkal szövetségben, együttműködésben fog dolgozni továbbra is, sőt, tervezik egy európai szintű nemzeti jogvédő szolgálat felállítását, melyet ő fog vezetni. Pörzse Sándor, aki 2010-ben előkelő helyen szerepelt a listán, a parlamenti politizálás helyett valószínűleg Vona Gábor személyes stábját fogja a következő ciklus alatt erősíteni – közölte az elnök. Zagyva György Gyula ugyancsak távozik a frakcióból, de Vona Gábor ehhez hozzáfűzte, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Jobbik közötti szövetségi kapcsolat megmaradt. 
Vona Gábor újságírói kérdésre kifejtette: a Jobbik a közvélemény-kutatási adatokhoz képest 2009-ben és 2010-ben is meglepetést okozott a választásokon, hiszen az előrejelzéseknél jóval több ember szavazott nekik bizalmat. Mint közölte, most, április 6-án is hasonló meglepetésre készülnek. (Archív fotó)