Nem állítják fel a német megszállás

emlékművét a Szabadság téren. A Népszabadság úgy értesült, hogy a választások előtt biztos nem avatják fel Gábriel arkangyal és a felette lebegő birodalmi sas szobrát a Belvárosban.

 

 

A kormány 2013 utolsó napján döntött a szoborállításról, amit rögvest nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősített, kiemelve a normál hatósági engedélyezési körből. A hátrozat szerint az emlékművet 2014. március 19-én, a német megszállás 70. évfordulóján állították volna fel. Információink szerint ezt az időpontot halasztják a kormányhatározat megváltoztatásával. Úgy tudjuk, Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot, részben mert várhatóan mégsem készülne el a mű az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkott-fenyegetése késztette a halasztásra. Az emlékmű felállításának tervét azonban hivatalosan nem törölték. A halasztásról már tájékoztatták Rogán Antalt, a szobornak helyet adó V. kerület polgármesterét.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a szoborállítás és a a holokauszt-emlékév kapcsán kialalkult vita miatt helyezte kilátásba, hogy távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól. (A Mazsihisz vezetői további feltételként szabták, hogy Szakály Sándor távozzon a Veritas Történetkutató Intézet éléről, valamint azt, hogy a józsefvárosi Sorsok Házában történelmileg hiteles koncepció valósuljon meg.)-írja a nol.hu