Egy neve elhallgatását kérő

asszony kálváriája akkor kezdődött, amikor a kormány kötelező jelleggel bevonta a téli közmunkaprogramba: el kell végeznie egy tanfolyamot. Választási lehetősége nem volt azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne tanulni, egyszerűen csak annyit mondtak neki, alap-kompetencia képzésen kell részt vennie. Maga a képzés március végéig tart, amit egyhónapos közmunka követ majd.

 

A neve elhallgatását kérő nő szerződéskötés, orvosi alkalmassági vizsgálat után december 2-án pontosan érkezett a tanfolyam helyszínére és 7 óra 50 perckor beült az iskolapadba. Természetesen még a telefonját is lenémította, hogy ne zavarja az órát.

Kiderült, csoporttársai nagy része cigány, akiknek nem sikerül az alapvető társas viselkedési szabályokat betartani. A „tanulók” között akad, aki felnőtt létére teljesen írástudatlan, de olyan is, aki csak az általános iskola második osztályáig jutott. A képzésen nagyon sok problémát okoz a testi higiénia hiánya, sokszor szellőztetni kell az órákon, mert olyan büdös van a teremben. A tanórát is sokszor zavarják, csörög a mobiltelefonjuk, amit fel is vesznek és hosszú perceket beszélnek, üvöltetik a cigányzenét, nem járnak be időben, vagy egy fél óra benntartózkodás után eltűnnek, de olyan is van, aki bedrogozva érkezik az iskolába. A tanárt is zavarja a viselkedésük, de nem mer szólni, fél a bosszútól. Például a hiányzásokat sem meri beírni, ugyanis, ha valakinek a távolléte meghaladja a megengedett 131 órát, akkor kizárják a képzésből, ami azzal jár, hogy időarányosan vissza kell fizetni a tanfolyam díját. Ez egy főnek 183 960 forint, továbbá egy évre megvonnak minden keresetpótló támogatást – mesélte el az asszony a kálváriáját.

A cigányokon kívül a bizonytalanság is nyugtalanítja az asszonyt, nem tudja mennyi szabadság jár neki, fizetik-e a táppénzt, ha igen mennyit. Úgy érzi csapdahelyzetben van.

A Jobbik szerint a közmunkások téli programja már egy hét után megbukott, hiszen sorozatosan botrányoktól hangos a média, és az érintettek olyan elképesztő tapasztalatokról számolnak be, amelyek egyértelművé teszik, hogy pénzkidobásról van szó.

 

Napocska felhőcske, hópihe

A téli közmunkaprogram rögtön óriási botránnyal indult. A cél elvileg az, hogy segítsék a közmunkások munkaerőpiaci-reintegrációját, ezért a választások előtt négy hónapra beültetik őket az iskolapadba. Az „oktatás” helyszínei – azok számára, akik huszonévesen még mindig nem végezték el a nyolc osztályt – az általános iskolák lettek volna, ettől azonban a Jobbik nyomására – legalábbis Miskolcon – elállt a kormánypárt, a kisdiákok így városunkban megmenekültek az élethosszig tanulóktól – írta korábban a Facebookon Jakab Péter, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője.