Emil KaloHALÁL 1 TABLETTA KALMOPYRIN

MIATTÖrökre emlékezetes marad. Hosszasan gondolkodtam, hogy le merjem-e írni.Szeretném előrebocsájtani, hogy a Kalmopyrin nagyon jó gyógyszer.Az eset senkit ne riasszon el rendeltetésszerű használatától!!

 

Orvosi pályám első negyedében történt. Hajnali 5-kor még a nővér műszakváltás előtt egy 40 év körűli schockos vérhányós beteget hozott a mentő. Magas rangú katonatiszt volt. Munkahelyén lázasnak érezte magát, az alakulat orvosától egy tbl Kalmpyrint kapott, melyet du. 2 óra körűl bevett. Izzadt, de jobban érezte magát. Este 6 órától fájni kezdett a gyomra. Lefeküdt, talán aludt is valamennyit. 10 órától ismételten hányt.Második alkalommal már friss piros vért. Az alkulat orvosát telefonon hívta, aki telefonon a mentő kihívását javasolta. Erre valamiért nem kerűlt sor.Reggeli órákban törték rá az ajtót. „Vérbefagyva” kezében a telefonnal földön összeesve találták. A szakma játékszabályi szerint történt az ellátása.Mindkét kari vénába tulnyomással transzfundáltuk, a nővérváltás elmaradt, mert az éjszakások maradtak. Sürgős gasztroszkópiára alkalmas állapotba hoztuk, mely a gyomor nyálkahártya leválását konstatálta. Azonnal a sebészetre toltuk át orvosok és nővérek kiséretében, ahol a gyomor teljes eltávolítására kényszerűltek. Műtét után két órával meghalt.
Igazságügyi orvos boncolta. Az eltávolított gyomor nyálkahártyájának szövettani vizsgálata akut eroziv gasztritiszt igazolt.(Immunhisztokémiai vizsgálatra akkor még nem volt lehetőség) A halál oka hemorrhagiás (vérzéses) schock volt, melyet a Kalmopyrin váltott ki.
Közismert, hogy az un. nem steroid gyulladásgátlók eroziv gasztritiszt válhatnak ki, arra hajlamos egyénen, de ilyen fulmináns eset az én életemben ez az egy volt. Valószínű, hogy irodalmi ritkaság. Hogy ez most miért jutott eszembe. Hát azon szomorú apropóból, hogy a gasztroszkópiát Újszászy Laci végezte. Nyugodjon békében!