A hosszú snitteket, az elegáns kameramozgásokat

 és a Jancsó-filmek politikai tartalmát emelte ki Martin Scorsese 2010-ben a magyar rendezőnek küldött üzenetében. A világhírű Scorsese azt mondta, Jancsó Miklós filmjében látta a valaha készült legnagyszerűbb filmbefejezések egyikét is.

 

 

„Nagyra becsülöm Jancsó filmjeit, a Szegénylegényeket, a Csillagosok, katonákat és a későbbi filmjeit is” – üzente Martin Scorsese, a Tégla című filmjéért Oscar-díjat kapott rendező 2010-ben Jancsó Miklósnak.

„Igazából sosem találkoztam ilyen érzékenységgel azelőtt. A kameramozgások méltóságával és eleganciájával, és a drámai interpretációval. Senkinek sincsenek Jancsóéhoz hasonlítható hosszú snittjei” – mondta akkor Martin Scorsese, aki külön kiemelte a Szegénylegények című, 1966-ban készült Jancsó-filmet.

„A Szegénylegények vége a valaha készült legnagyszerűbb filmbefejezések egyike, azt hiszem. Olyan film ez, amit végig kell ülnöd, át kell engedned magad a hatásának, hogy magával ragadjon ez a háló, mert valójában a kamera mozgása a pókhálóban való mozgáshoz hasonlítható, és aztán teljesen sokkolni fog a film vége. De csak akkor, ha végignézted az egész filmet, és ráéreztél a hangulatára és a nyelvére” – mondta a világhírű rendező. hvg.hu