A törvényhozás képviseletében Sebestyén László

 országgyűlési képviselő értékelte az elmúlt időszakot – részben az ország egészére, részben konkrétan Miskolcra tekintve. – Nagyon sok törvényt hoztunk, sok munkát fektettünk abba, hogy az országot kiemeljük a gödörből, és egyenesbe hozzuk az életét. Csak két, nagyon fontos döntést emelnék ki ezek közül. Az egyik a családi adókedvezmény bevezetése, ami a visszajelzések alapján elérte célját, könnyebbé tette a magyar családok életét. A másik a rezsicsökkentés, aminek két ütemén vagyunk túl, és megfogalmaztuk a harmadik tervét is. Eszerint áprilistól a gáz díja 6,5 százalékkal, a villanyáramé szeptembertől 5,7-tel, a távfűtésé októbertől 3,3 százalékkal csökken, ez számításaink szerint immár családonként 100 ezer forint megtakarítást jelent majd évente – sorolta. Emlékeztetett, a kiadások csökkentése mellett több társadalmi csoport bérét sikerült emelni, és azon vannak, hogy minden terület sorra kerüljön, ahol ez szükséges. Ugyanakkor elérte az ország a 3 százalék alatti hiánycélt, rekordszintre csökkent az infláció, 10 százalék alá a munkanélküliség. Mindez úgy, hogy katasztrófák is sújtották az országot.

 

– A legnagyobb katasztrófának azonban nem a természeti csapásokat tartom, hanem azokat a méltatlan támadásokat, amik külföldről érték az országot. Felhördült egész Európa a bankok, a multik megadóztatása miatt – most viszont már egyre többen érdeklődnek a magyar modell iránt – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

– Nekünk nem az a célunk, hogy a nyugdíjasokat, hanem hogy az extraprofitot adóztassuk meg. Mint ahogy nem az a célunk, hogy segélyt fizessünk, hanem az, hogy bért – mondta, utalva a közmunkaprogramot ért bírálatokra is.

A miskolci eredményekre áttérve kiemelte, három év alatt a városban a több mint 12 ezerről 9 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. Felidézte a Bosch ezres, a Vodafone több százas nagyságrendű munkahelyteremtését, a mintegy félezer embernek munkát adó 112-es központ, illetve a beszállítók nélkül ezer főt foglalkoztatni kívánó Takata idetelepülését is.

– Elkészült a lillafüredi függőkert, folyik a diósgyőri vár rekonstrukciója, már elindult az első új villamos, sportfejlesztések kezdődnek hamarosan a Diósgyőr és az MVSC pályáján, sőt az egyetemen is, elkészült a selyemréti, épül a tapolcai strand, intézmények újultak és újulnak meg a városban. Azt szokták mondani bírálóink, kicsi a lobbierőnk – miközben országgyűlési képviselő társaimmal és a városvezetéssel együtt több mint 40 milliárd forint fejlesztési és működési támogatást hoztunk a városba – hangsúlyozta Sebestyén László.

A tapolcai fürdőfejlesztésre, annak miniszteri biztosaként, külön is kitért, és leszögezte: a már épülő sportmedence sem csak a versenysportot szolgálja majd, és a tervek szerint hamarosan bemutathatják a hatmedencés, egész évben nyitva tartó, meleg vizes élménystrand terveit is.
– A város szempontjából gazdaságilag fenntartható létesítménynek kell lennie – a belépőknek pedig a város lakói által megfizethetőnek. Ez nem kérdés. Folytatni kell az elkezdett munkákat, és bízom benne, folytatni is tudjuk. Nekem fontos célom, hogy 10-20 év múlva az unokáim azt mondják, jó munkát végeztél, nagypapa – zárta szavait a képviselő.