A Miskolc által megtett utat,

az elmúlt évet értékelték, illetve a jövő programját fogalmazták meg az állam, a törvényhozás képviselői, valamint a város vezetése a szerda este, a Művészetek Házában tartott rendezvényen. Az esemény címe is jelezte: a rendteremtés, majd a fordulat évei vannak mögöttünk, és az értékelés szerint elkövetkezett a kibontakozás ideje.

 

 

 

 

Az évértékelő és programalkotó ünnepségen a költészet és a zene nyelvén is megfogalmazódtak elvi-érzelmi kötődések és célok Kincses Károly színművész és a Bíborszél együttes közreműködésével. A tények és számok nyelvén pedig először – az állam képviseletében – Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szólt.

Vidékfejlesztés az ország versenyképességéért

– Az ország költségvetésének nincs olyan fejezete, ami valamilyen módon ne kötődne a vidékfejlesztéshez – szögezte le rögtön a legelején. Számos adat és ábra segítségével illusztrálta: bár még a 2012-es előjelzés is az adósság emelkedéséről és a finanszírozási költségek emelkedésről szólt, sikerült megfordítani a folyamatokat, és az adósság és a költségek is csökkentek.

evertekelo_140129_ja_11.jpg

– Az ördögi körből kiléptünk, a folyamatok megfordultak, és bízhatunk benne, sikerült tartósan emelkedő pályára állítani a gazdaságot – fogalmazott.– A kétezres évek első évtizedének óriási visszaesése után most jutottunk el odáig, hogy együtt mozgunk a környező országokkal.

Kovács Árpád hangsúlyozta: az országot egy egységnek kell tekinteni – és éppen ezért külön kell kezelni a gazdasági mutatókban nagyon is eltérő nyugat- és közép-, illetve észak-magyarországi régiókat. Például amíg az előző két régióban foglalkoztatási bumm mutatkozik, ez itt még nem jellemző – az ország foglalkoztatási sikeréről azonban csak akkor beszélhetünk, ha itt is megfordul az eddigi trend.

evertekelo_140129_ja_14.jpg

– A trend megváltoztatása egy sor örökölt kérdés rendezését kívánja. A múlt ráfordításai tükröződnek a jelenben, most érződik annak a hatása, amit az elmúlt évtizedekben tettünk, vagy éppen nem tettünk meg a saját érdekünkben. Így amit most teszünk, az néhány év múlva fordul majd termőre – fogalmazott. Hangsúlyozta, a közgazdász feladata a harmónia teremtése: meg kell találni az egyensúlyt a társadalom mostani ellátási igényei és a jövő elvárásai között. A kettőt dinamikus egyensúlyban kell tartani, hogy a fejlődés töretlen és fenntartható legyen.

Az országos fejlesztési stratégia szerint az életképes vidékhez éppúgy hozzátartozik a gazdaságfejlesztés, mint például a modern tömegközlekedés, a foglalkoztatás bővítése, a város és környezete kapcsolatának helyreállítása, a korszerű oktatás, az innováció – mindennek meghatározó szereplői a megyei és települési önkormányzatok. A vidékfejlesztés Magyarország versenyképességét szolgálja – és mindezen meghatározott hosszú távú cél egy része a 2014-es költségvetés.
– A számok nyelvén ez 16 ezer milliárdos állami kiadást, az uniós támogatásokkal együtt 7 ezer 600 milliárdos nagyságrendű támogatási lehetőséget jelent, ami a célok szerint a vidék felemelkedését szolgálhatja – összegzett Kovács Árpád.  minap.hu   (folytatjuk)