A képen látható „Szalima” néven ismert  23 éves dagesztáni nőt, akinek a férjét tavaly megölték az orosz különleges egység tagjai, most súlyos veszélyként értékelik a februárban kezdődő, Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon.Ruzsanna Ibrahimova egyike az úgynevezett „fekete özvegyeknek”, azoknak a nőknek, akiket az iszlám szeparatisták toboroztak a konfliktusokkal teli csecsen és dagesztáni tartományokból öngyilkos merényletek elkövetésére.

Miért használnak nőket ezek a csoportok? A terrorizmussal foglalkozó szakértők szerint a nőknek több előnyük is van a férfiakkal szemben az ellenőrzőpontokon történő átjutásnál. „Hordozhatnak dolgokat magukon, a biztonságiak többsége ugyanis nem fogja vizsgálni a melleiket” – mondta Anne Speckhard, az amerikai Georgetown Orvosi Egyetem pszichiáter professzora, aki több tanulmányt is készített az öngyilkos robbantókról. „Az ellenőrzőpontokon lévő férfiak többsége keményen lép fel a férfiakkal szemben, de kényelmetlenül érzi magát, ha mindenhol végig kell fogdosnia egy nőt. Ezen felül a nők jók a férfiak figyelmének elterelésében beszélgetéssel, vagy más módszerekkel”

Speckhard szerint az öngyilkos merénylők Szocsiba is bejuthatnak, még ha az olimpiai események színhelyeit nem is veszélyeztetik, itt ugyanis magasabb szintű hatósági ellenőrzés lesz jelen, akiken a fekete özvegyek is fennakadnának. Csecsenföld függetlenségi törekvései óta használ öngyilkos merénylőket, ami a 2000-es évek elejére nyúlik vissza. A 2002-es moszkvai színházban lejátszódott túszdrámában, a 2004-es beszláni iskola elfoglalásában is szerepet kaptak a nők, valamint két nemrég lejátszódott volvográdi támadásban is részt vettek, melyben 34 ember halt meg.

Hétfőn Oroszország négy potenciális női öngyilkos robbantó körözéséről adott ki közleményt, melyek egyike már Szocsiban volt. Tavaly az orosz biztonsági erők minden korábbinál szigorúbb hajszát indítottak a női gyanúsítottak után. Ennek keretében az orosz parlament törvénybe iktatott egy indítványt, mely szerint a tradicionális iszlám öltözéket viselő nőket a ruházat eltávolításával kutathassák át, ami nagy felháborodást váltott ki az iszlám közösségekben. „A nőkkel nem veszíthetnek” – mondta Mia Bloom, az ugyancsak amerikai Massachusetts Egyetem biztonsági tanulmányokra szakosodott professzora. „Kiváló megoldást jelentenek a fegyverek és robbanószerek becsempészésére, ha pedig átkutatják őket, az felháborítja az embereket”  sg.hu