Miskolcon hó helyett hideg lesz

Több-kevesebb havazásra

 jóformán az egész országban lehet számítani, de ezúttal délnyugaton komoly mennyiség esik, az északkeleti országrészben viszont erős fagyok igen, de havazás kevésbé várható – derül ki az Időkép előrejelzéséből.

 

Péntekre virradóra délnyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, de északkeleten még szakadozott lesz a felhőtakaró. A hajnali óráktól a Dunántúl délnyugati felén egyre többfelé számíthatunk havazásra, a Dunántúl déli, délkeleti tájain ekkor inkább még eső, havas eső, helyenként ónos vagy fagyott eső várható.

Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a keleti, északkeleti szél. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire -4 és +1°C között alakul, de északkeleten -5, -8°C is lehet.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Napközben az északi, északkeleti megyék kivételével egyre nagyobb területen számíthatunk csapadékra: délen, délkeleten esőre, havas esőre, az Alföld csapadék által érintett egyéb területein vegyesen hó, havas eső, fagyott eső, ónos eső, míg a Dunántúlon többnyire havazás, délnyugaton intenzív havazás valószínű. A szeles időben főként a havazás által érintett területeken hóátfúvások is kialakulhatnak, délután -2 és +3°C között alakul a hőmérséklet.

Szombat reggelre észak-északnyugaton felszakadozik, csökken a felhőzet, máshol még túlnyomóan borult marad az ég, főként a déli és keleti tájakon számíthatunk további havazásra, délkeleten esetleg ónos esőre, havas esőre. Az északkeleti szél élénk, főként az Alföldön, északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon erős lesz, emiatt hófúvások is kialakulhatnak. Hajnalra -1 és -7°C közé csökken a hőmérséklet.

Mennyi hó lesz?

A várható hómennyiségre egyelőre csak becsléseket lehet adni, de a legvalószínűbbnek jelenleg az látszik, hogy a Dunántúl déli, délnyugati tájain hullhat a legtöbb hó, itt szombat estig helyenként 20 cm körüli, de egyes helyeken akár 30 cm-nyi hó is eshet. Máshol 5-15 cm közötti friss hó várható, a legkisebb mennyiséget az északi tájakon mérhetjük, itt helyenként 5 cm alatt maradhat a lehulló hó mennyisége, illetve délkeleten a csapadéknak csak egy része várható hó formájában. A legtovább a keleti tájakon tart majd ki a havazás, itt várhatóan vasárnap napközben szűnhet meg a csapadékhullás.Az Időkép térképén belőheti, hogy önnél mennyi hóra lehet számítani.