Miskolc Város Polgármesteri Hivatalának válasza

az MSZP 2014. január 22-én, a szemétszállításról tartott miskolci sajtótájékoztatójára.

 

Dr. Varga László országgyűlési és Bartha György szocialista önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón, az ügyet érintő körültekintő tájékozódás hiányában, téves megállapításokat tett.
A lakosság teljes körű tájékoztatása érdekében az egyes szerződések tekintetében az alábbiakról kívánunk beszámolni:
A MiReHuKöz Nonprofit Kft. 2014. január 1-jétől végzi a hulladékkezelési közszolgáltatást Miskolcon és a környező településeken.
A közszolgáltatás folyamatos és zökkenőmentes biztosítása érdekében volt szükség az eljárások lefolytatására. A cég által 2013. októberében a lakossági hulladék gyűjtés-szállítására kiírt nyílt, uniós közbeszerzési eljárásra több ajánlat is érkezett. Az ajánlatok közül több nem volt érvényes, azok érvénytelenségének oka az értékhatárt meghaladó árajánlat volt.
Miskolc Megyei Jogú Várost illetően egy ajánlat érkezett. Azonban az AVE Miskolc Kft részéről érkezett pályázat érvénytelen volt, ugyancsakaz értékhatárt jelentősen meghaladó árajánlata miatt.
Az említett okok miatt sikertelen eljárás 2013. december 17. napján zárult le. Mivel a MiReHuKöz Nonprofit Kft. nem rendelkezett hulladékgyűjtésre alkalmas gépjárművekkel, az ünnepek miatt szűk két hete maradt arra, hogy biztosítsa a hulladékkezelési közszolgáltatás ellátását 2014. január 1-jétől. Az egyetlen kézenfekvő lehetőség az volt, hogy a tevékenység elvégzésére alkalmas, megfelelő eszközökkel és engedélyekkel rendelkező cégekkel rendkívüli, meghívásos eljárásban kössenek szerződést.
Természetesen a tárgyalásra meghívott cégek kiválasztását piackutatás előzte meg, amelynek során a térségben fellelhető, hasonló szolgáltatást végző cégeket is megkeresték. Az Arosa Kft. rendelkezett a szükséges mennyiségű, települési szilárdhulladék gyűjtésére alkalmas, szabadon felhasználható eszközzel. A begyűjtött hulladéknak a Hejőpapi Regionális Hulladéklerakóba történő szállítására kiválasztott DHJ Építő Kft. pedig rendelkezik ezen tevékenység elvégzéséhez szükséges hulladékszállítási, fuvarozási engedélyekkel és speciális járművekkel.
A két céggel fél éves időtartamra kötött szerződést a MiReHuKöz Nonprofit Kft., azért, hogy a hosszú távú szerződések megkötéséhez szükséges nyílt közbeszerzési eljárások lefolytatásáig a lakosság megfelelő színvonalú kiszolgálása zökkenőmentes legyen. A visszajelzések alapján megállapítható, hogy a közszolgáltatás átvétele zökkenőmentesen megtörtént.
A cégek előzetes hozzájárulásával tájékoztatjuk a sajtóban téves adatokat közlő Képviselő urakat, hogy mindkét érintett vállalkozás folyamatosan fizet helyi iparűzési adót Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata részére. Az AROSA Kft. 1992-től 2008-ig kizárólag Miskolc részére fizetett iparűzési adót, 2008-tól pedig megosztva fizeti az adót, melyből Miskolc is részesül. A DHJ Építő Kft. megalakulásától kezdve 2008-ig kizárólag Miskolc részére fizette az iparűzési adót, 2008-tól pedig szintén megosztva fizeti az adót Miskolc részére is.
A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését végző Miskolc Térségi Konzorcium 2012-ben nyert támogatást a KEOP-1.1.1/B/10-11-2011-0001 kódszámú „Miskolc és Térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című projekt megvalósítására.
A projekt célja a már meglévő hulladékgazdálkodási rendszer olyan komplex továbbfejlesztése, amely a lerakott hulladék mennyiségét jelentősen csökkenti, és az anyagában felhasználható hulladék mennyiségét növeli, többek között a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésével.
Az előkészítést követően a projekt valamennyi nyílt, uniós értékhatár feletti eljárása az elmúlt hónapokban került lefolytatásra. A Képviselő Urak által hivatkozott lakossági tájékoztatás és szemléletformálási feladatok elvégzésére irányuló, két részre bontott eljáráshoz kapcsolódóan 3, illetve 2 ajánlat érkezett, amelyek közül a MAHIR Kiállítás és Rendezvény Kft. és a MonDay Consulting Kft. közös ajánlattevők adták a legkedvezőbb ajánlatot.
Ebben az esetben is, a közbeszerzési eljárások szabályosságát ellenőrizte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya, és az eljárásokat, így a győztes kihirdetését is jóváhagyta.
A lakosság félretájékoztatásának elkerülése érdekében, kérjük a Képviselő urakat, hogy a jövőben sajtóközleményeikben törekedjenek a tények közlésére, amelyek megismerésében Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata minden segítséget biztosít az Önök számára.
– Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala –