Demagógiában járt Göre Gábor

 a nem messzi tájak felfedezője.  Demagógia hatalmas, mondhatnám határtalan ország. Nagyságához mérten nagyon gazdag is. Jelenlegi határait másféle demagógok határozták meg, ezelőtt 75 évvel, de ezek a határok maradtak, érvényben, az új demagógiában is.

 

Demagógia síkságai terjedelmes, lapos közhelyek. Csúcsai a hazugság hegyvonulatában vannak. Folyója a parttalan mellé beszéd, melynek igen sok mellék ága van.

Ezek a hivatalokban, és a minisztériumokban erednek, és a tömegtájékoztatás csatornáin jutnak el mindenkihez, hogy megöntözzék demagógia földjét. Általában véve termékeny föld ez, megszokta már a régóta tartó bőséges ön tömjénezést. Csak kevés helyen nem fogadja be az öntözést, ez az értelmiség szikes vidéke. Ezek Demagógia terméketlen területei.

Demagógia földművelése kapás földművelés. Aki nem hagyja megművelni magát, annak lesz kapás! A művelés alapműveletét nagy teljesítményű idegen erőgéppel végezték. Azóta csak hengerelni kell!

Demagógia ipara az ország stílusához igazított. Túlméretezett, nagytömegű, egyszerű, mondhatnám sablonos termékek gyártására képes. Raknak egy nagy tüzet (imádják a vöröset), mely mindent megéget, megolvaszt. Ezt a megolvadt masszát aztán vagy bele tömik a formába, vagy kihengerlik és részükről kész. Ezek a gyártmányok elavultak, törékenyek, eladni őket egyre nehezebb sok helyen már lehetetlen.

Az ország gazdaságában igen fontos a változatlanság nevű állóvíz. Ez egy nagy terjedelmű, sekély, iszapos mocsár. Ebben csak a kis igényű, béketűrő apró halak élnek meg, de igen nagy tömegben. Ez azért van így, hogy a nagy halak is békében élhessenek, és biztosítva legyen a megélhetésük. Ha lennének közepes, fürgébb halak is a vízben, akkor ezek zavarnák a kicsiket, nagyokat egyaránt. Ezért ezeket Demagógia nem engedi meg vizeiben. A mozgáshiány kínosan hat a változatlanság tavára. A kialakult oxigén hiány miatt fulladoznak a kishalak. Ezért most kísérleteket tesznek a Változatlanság tavának megmentésére.

Mert ha egy vihar találja a Változatlanság tavát felkavarni, annak beláthatatlanok lesznek a következményei!

Demagógia városai a panelek.

 

 Sok-sok betonlapokból összerakott kalitkában élnek Demagógia szolgái. Az igazi demagógok jobb szeretik a villalakást, keletre néző ablakokkal, hogy a felkelő nap is rögtön rájuk süssön. A panellakók meg töprengenek: Kellett ez nekünk?

 

A falun élő demagógok jobban veszik a központi ideológiát, mert a falun élő népesség mindenütt a világon kevésbé művelt, meg mint a természethez közelebb élő emberek, szabadabban, jobban élnek, mint városlakó társaik.

Demagógia fő terméke a demagógia. Ezt sajnos külföldön senki nem veszi, ezért is van túlsúlyban a belső felhasználás. A népbutítás mesterei az öregek, akik maguk is hittek és hisznek a demagógiában. De a régi demagógia elavult, egyre jobban kiütköznek hibái. A fiatalok meg nem akarnak újítással javítani rajta, hanem az egész demagógia elvetésén törik a fejüket. Ez Demagógia összeomlásához vezetne. Amit az öregek rémülten néznek, és még görcsösebben ragaszkodnak a régi ideológiához.

Így az ország helyzete meglehetősen kilátástalan. Jövőt az ország csak a demagógi megújulásától, a régi demagógok leváltásától remélhet, csak így érhet el megújulást.

Demagógia irodalma, művészete is elkötelezett a demagógiának. Nagy költője büszkén mondta hajdan: „Góg és Magóg fia vagyok én”. De Ő még nem volt demagóg.

A demagógia csak később jött ebbe az országba.

Göre Gábor