A kilencvenes évek ma már

kultikusnak mondható, akkoriban inkább tragikomikusan népszerű ruhadarabja volt, a magyar street fashion történetében csak a fröcskölt 7Up Jordan Team póló, a csótányroppantó cipő (na jó, az világcsúcs, mert egy évtizedig tartotta magát) és a Marlboro sporttáska (nyolcvanas évek) volt hozzá mérhető sikerA levehető ujjas ocsmány dzsekire a leleményes kínaiak kitaláltak egy sosem létezett csapatot, a sportágat meg sem kockáztatták, a Chicago BlackHawks logójából kilopták az indiánfejet, szerkesztettek egy nagy Hawks feliratot, körbe meg kiírták, hogy Top Member Club, épp annyi értelme van kínaiul, mint magyarul. Komplett lakótelepek szaladgáltak ebben, minden korosztály 12-től 60-ig. Két-három erős éve volt a haukszdzsekinek, hogy 92-93-94 vagy 94-95-96, meg nem mondom már.

 

Ahogy kikopott a paneldivatból áthagyományozódott a hajleszekre, újabb öt-hat évre ők tartották forgalomban a márkát. De már évek óta nem láttam egyet sem. Nem csoda, nyilván nem a tartósság volt az elsőszámú szempont, amikor beállították a technológiát (nem ilyen irányba pofozták az ázsiai gyerekmunkásokat).

Épp tegnap jutott eszembe valamiért, és hogy milyen régen nem láttam már. Erre ma, a hatos villamoson… egy igazi, hamisítatlan HAUKSZ száll föl a Blahánál! És ez még semmi! Mert ki van benne? Egy híres ember! Takáts Tamás rockénekes!

Bizony, Tamás a legnagyobb hipszter, akit a valaha magyar Föld hordott a hátán. Így megérezni a legantimainstreamebb retrót! Gratulálunk. (Fotó nincs, basszameg, pedig mellettem állt.) Halleluja!