Uniformizálódó rádióhírek: dömpingáron adják

 a kormánypropagandát. A csapból is Orbán Viktor folyik – mondta még a nyáron egyik kollégánk, aki hiába tekergette a rádióját, mindenhol az MTI előre felmondott, uniformizált híreivel találkozott. Ez nem érzéki csalódás: a közrádiókon felül országszerte 27 magánrádióban dübörög a központosított állami hírfolyam, derült ki a közmédiaalap adatszolgáltatásából. Az ok roppant prózai: az állami hírszolgáltatás olcsó.

Budapesttől Baján át Székesfehérvárig akárhová megy az ember, szinte biztosan talál olyan rádiót, amelyen az MTI Hangos Hírek szolgáltatását hallja a helyi szerkesztők által összeállított hírek helyett. A Hangos Hírek szolgáltatás lényege, hogy a közmédia futószalagon előállítja a maga uniformizált hírblokkjait, amiket aztán a rádiók megvesznek. Így a rádióknak nem kell fizetni három-négy hírszerkesztőt, akik jóval több pénzért saját hírfolyamot hoznának létre.

Az MTI szolgáltatása az előfizetők számára napi maximum 17 hírblokkot biztosít, melyek három percesek. A rádiók ezért – attól függően, hogy mekkora a lefedettségük – 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjat fizetnek. Az ajánlat több mint csábító, mivel ez jóval kevesebb pénz, mint amennyibe a hírszerkesztők kerülnének. „Azért fizetünk elő, mert olcsóbb, mint az élő munkaerő, aki után adókat, járulékokat kell fizetni. Ezzel a módszerrel három főállású hírszerkesztő helyett egy főállású és egy vállalkozó meg tudja oldani a rádió hírszerkesztését” – magyarázta az Átlátszónak az egyik vidéki rádió kreatív igazgatója. Cikk itt.