Van Balog Zoltán miniszternek

 egy nagyjából kétmilliárdos kerete. Az egyebek között az ötöslottó játékadójának 90 százalékából megtámogatott Nemzeti Kulturális Alap pénze ez valójában, de nem a kollégiumok döntenek az elköltéséről, hanem maga a miniszter.

 

Havonta közzéteszik, kiknek

 

 jutott ebből a keretből. Hosszú a lista, a decemberi most jelent meg, most csak a könnyűzenére mennénk rá

 

Decemberben a következő zenészek örülhettek Balog döntésének:

  • Pataky Attila. Cége, a P. Management Kft.  5 millió forintot kapott “a Kör című Edda Muscial budapesti turnéindító előadásának megvalósítására. (A cég 2012-es árbevétele 51 millió forint volt, szerény egymilliós nyereséggel zárt.)
  • Földes “Hobó” László. Cége, a H-Blues Kft 12 millió forintot kapott “Hobológiai gyűjtemény megjelentetésére”. (Ez nem kevés, a cég 2012-es árbevétele 24 millió forint volt, 8 milliós nyereséggel.)
  • Demjén Ferenc. Cége, a Rózsi és Rebecca 2,5 millió forintot kapott “Demjén Ferenc új CD-jének kiadására”. (A cég 2012-es árbevétele 42 millió forint volt, 16 milliós nyereséggel.)

Balog nem decemberben adott először támogatást zenészeknek, sőt a Fidesz-kampánydalát éneklő, 2012-ben Kossuth-díjjal elismert Demjén Ferenc neve sem először szerepel a listán. Az egyébként minden évben megrendezett, teltházas Sport Arénás Demjén-koncertre tavaly 8 millió miniszteri segély jutott. Ezt nem Demjén cége, hanem Rózsa István kiadó, koncertszervező Kft.-je, az Aréna Média Consulting kapta meg.

Rózsának 58 millió

Balog kerete könnyen nyílik egyébként, ha Rózsa István cégeiről van szó (Rózsa egyébként az ATV igazgatósági tagja is). A miniszter az Első Emelet Finálé című koncertjének megvalósítását is megsegítette ötmillióval, ez szintén Aréna Média Consultingos volt. Ennek a cégnek jól jött a Balog-keret 13 milliója, 2012-ben összesen 27 millió forint volt az árbevétele, kétmilliós veszteséget termelt.

Szintén Rózsáé a Kő-Vár Park Kft. is. Ez a cég szervezte Fenyő Miklós decemberi arénás koncertjét, 10 milliós Balog-pénzzel. Balázs Fecó ugyanitt tartott koncertjét is megsegítette Balog, de azt már 15 millióval. (Balázs Ferenc 2001-ben és 2011-ben is állami kitüntetést kapott, részt vett fideszes kampányrendezvényen is). Csak ez a két támogatás több, mint a Kő-Vár Park 2012-es teljes árbevétele (akkor 21 milliós bevétel mellett 13 millió veszteséget termelt a cég).

És még mindig Rózsa. Övé a beszédes nevű Rózsa Records is. Bármilyen hihetetlen, ez is szervezett olyan eseményt, amit támogatásra érdemesnek talált Balog. A hagyományos Tabán Fesztiválra 20 millió jutott (fellépők: Török Ádám, Bikini, Beatrice, Charlie). Ez a cég már 2012-ben sem volt bajban, 255 milliós bevétel mellett 106 milliós volt az üzemi eredménye.

Az akkor a Rózsa-cégeknek összesen 58 millió forint.

Lovagkeresztesek

De nemcsak Rózsa-féle koncertek létrehozásába segített be Balog. Szikora Róbert zenekara, az R-Go jubileumi koncertje is megérdemelt 10 milliót. (53 millió árbevétel, 1 milliós nyereség 2012-ben, Hamza Zoltáné a cég).

Szikora egyébként augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozatának kitüntetését vehette át Balog Zoltántól. Lovagkeresztig már Pataky Attila is eljutott, de a békementes szereplése még feljebb repítheti.

A Magyar Narancs korábban utánajárt, hogy a miniszteri pénzpumpa nélkül, úgynevezett piaci alapon is megtarthatóak lettek volna-e ezek a koncertek. A meglepő válasz az volt, hogy simán. ráadásul a jegyárakon kicsit sem érződött, hogy közpénzekkel megtámogatott koncertekről volt szó.