„A Debreceni Ítélőtábla Pf.I20.432/2013/5. számú ítéletével megállapította, hogy dr. Kriza Ákos polgármester 2011. március

 09. napján a Legfelsőbb Ügyészség előtt sajtótájékoztatón a valóságot hamis színben feltüntető kijelentéseket és tényállításokat tett. A jogi nyelvet az egyszerű ember nyelvére lefordítva a bíróság azt jelentette ki: Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Kriza Ákos hazudott.” Mindezt dr. Mokrai Mihály szocialista önkormányzati képviselő jelentette ki kedden Miskolcon.

 

Mint ismert, a miskolci fideszes városvezető 2011. március 9-én, Budapesten, a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést 74 olyan állítólagos ügyben, amelyekben szerinte a volt miskolci városvezetés és a Miskolc Holding korábbi vezetése büntetőjogi felelősséggel tartozik. A 74-ből legalább 53 ügyben azóta jogerősen is megszüntették a nyomozást, bűncselekmény hiányában. Gyanúsítotti kihallgatás egyetlen esetben sem történt.
Azon az ominózus sajtótájékoztatón a polgármester bűncselekmény-gyanús ügyek között emlegette Mokrai Mihály korábbi miskolci alpolgármester és a Bátor Pénzügyi Zrt. nevét.
Az elhangzottak miatt nyújtott be keresetet a Bátor Zrt., mert megítélése szerint a nyilatkozat megsértette a cég jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát (Mokrai azért nem perelt, mert a polgármester feljelentése alapján az ügyben büntetőeljárás is indult. A nyomozást viszont utóbb – bűncselekmény hiányában – ebben az esetben is megszűntették).
A Bátor Zrt. viszont a bírósági eljárás során be tudta bizonyítani igazát, így a másodfokon eljáró ítélőtábla megállapította a jogsértést: november 19-én kelt jogerős ítéletében az ítélőtábla arra kötelezte az alperest, a miskolci önkormányzatot, hogy „az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, saját költségén, 30 napon belül nyilvánosságra hozza”.
Minderre a jogsértést elkövető dr. Kriza Ákos az óév utolsó napját találta a legalkalmasabbnak. A sajtótájékoztatón elhangzottakról azonban nem tudósított sem az önkormányzati fenntartású városi tévé, sem az önkormányzati fenntartású internetes hírportál, sem pedig az önkormányzati fenntartású Miskolci Napló.
Az ítéletet kommentálva keddi sajtótájékoztatóján dr. Mokrai Mihály felvetette: rendjén van-e, hogy a város első embere hazudik? Lesznek-e ennek következményei? Lemond-e tisztségéről a polgármester?
Ez utóbbi persze dr. Mokrai Mihály szerint sem várható, márt csak azért sem, mert látszik: dr. Kriza Ákos polgármester az égadta világon semmilyen megbánást nem tanúsított korábbi tettével kapcsolatban. Ezt bizonyítja, hogy a bírósági ítéletet is szilveszter napján hajtotta végre, ráadásul úgy, hogy lehetőleg minél kevesebben vehessenek részt a számára rendkívül kellemetlen sajtótájékoztatón.
„A fentiek alapján már csak egyet lehet megkérdezni: Kriza Ákos méltó-e arra, hogy Miskolc polgármestere legyen?” – vetette fel dr. Mokrai Mihály.
– Dr. Mokrai Mihály önkormányzati képviselő –