Robbantás rázta meg Volgográd

pályaudvarát vasárnap délelőtt, és a hivatalos aadatok szerint legalább tizenhárom ember meghalt és több tucatnyian megsérültek.

 

 

A Ria Novosti hírportál azt írja rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a halálos áldozatok száma 18, és negyven sérült van. Az egymillió lakosú, dél-oroszországi városban a hatóságok szerint egy öngyilkos merénylő nő követte el a merényletet.

 

Oroszország déli régiójában sok hasonló támadás történt az utóbbi években, ezek többnyire iszlamista lázadókhoz köthetők és összefüggnek Csecsenföld szeparatista törekvésével. Pénteken egy népszerű üdülővárosban, Pjatyigorszkban robbant autóba rejtett pokolgép, október végén Mahacskalában volt két támadás. Volgográdban pedig szintén októberben volt ilyen esemény: öngyilkos merénylő robbantott fel egy helyi buszjáratot, hat embert megölve és további harmincat megsebesítve.

Az iszlamisták robbantásai félelmet kelhetnek a Szocsiban másfél hónap múlva megrendezésre kerülő téli olimpia látogatóiban. Az mindenesetre biztos, hogy a terrorveszélyre számítani kell, hiszen Doku Umarov csecsen szeparatista vezér, Oroszország első számú közellensége még júliusban fenyegőzött videoüzenetben, hogy mindent megtesz az olimpiai játékok megrendezése ellen.