MISKOLC – Fazekas Noémi (19) és

 öccse, Arnold (18) egy miskolci, másfél szobás lakásban laknak, amelyet szüleiktől több mint hatmillió forintos hiteltartozással örököltek. Amíg a szülők éltek, rendesen fizették a hitelt. Most a bank egy összegben követeli a tartozást, ha nem fizetnek, végrehajtót küldenek. A két elárvult testvér pontosan fizeti a rezsit, de csak húszezer forintjuk marad kettejüknek egész hónapra. A fiatalok vesszőfutása akkor kezdődött, amikor ápolónőként dolgozó édesanyjuk két éve gyomorrákban meghalt. Tavaly a fiatalok édesapja is életét vesztette autóbalesetben. A kocsiban ült fia, Arnold is, akit válságos állapotban vittek kórházba. Öt órás műtéttel mentették meg az életét.

 

Kriza Ákos ajándékot hozott Noéminek és Arnoldnak

„A munkatársaim meséltek Noémi és Arnold szomorú sorsáról, akiknek úgy indult az önálló életük, hogy elveszítették a szüleiket és tetemes adósságot örököltek, otthonukat pedig végrehajtó fenyegeti” – sóhajtja dr. Kriza Ákos miskolci polgármester.

– Gyorsan eldöntöttem, többé nem maradhatnak egyedül, nem szomorkodhatnak az ünnepek alatt. Szürkült, amikor bekopogtam az elárvult testvérpárhoz, olyan hideg volt náluk, hogy az öt napja kiteregetett ruha még mindig vizes volt. Kiderült: ők zárták el a távfűtést, mert nincs rá pénzük. Így gyakran a szobában is nagykabátban dideregnek.”

 

A polgármester nem üres kézzel érkezett: karácsonyfát, díszeket, szaloncukrot vitt, és több láda élelmiszerrel, zöldséggel, gyümölccsel, tésztával feltöltötte az üres éléskamrát. Miközben a polgármester a fiatalokkal közösen feldíszítette a fát, Noémi félve árulta el: öccse autószerelőnek, ő pedig fotósnak tanul, de nincs fényképezőgépe, nem tud gyakorolni, ezért az iskolában lemaradt a társaitól.

 

„Még sosem volt igazi karácsonyfánk. Hálásak vagyunk a polgármesternek, a szüleink halála óta ő az egyetlen, aki ránk nyitotta az ajtót – magyarázza könnyekkel küszködve Noémi.

– Megígérte, később sem hagy magunkra, és tárgyal a bankkal a megoldásról. Kriza Ákos nemcsak az ünnepet hozta el nekünk, de visszaadta a hitünket is. És a reményt, hogy mégsem veszítjük el az otthonunkat.”

A polgármester megígérte, személyesen keresi fel a hitelező bank vezetőjét, hogy megoldást találjanak a két árva sorsának rendezésére.

Blikk-információ