Borsodban nőttek az ingatlanárak

2013-ban is csökkentek a lakásárak?

 Az Ingatlannet.hu (www.ingatlannet.hu) összefoglalója szerint a legfrissebb ingatlankínálati adatok ezt tükrözik. Az ingatlanpiac várva várt fellendülése idén is elmaradt.

 

 

A tavalyi év hasonló időszakához képest az ország nagy részén csökkentek az ingatlan-négyzetméterárak a téglalakások tekintetében. Csupán Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Nógrád és Komárom-Esztergom megyében figyelhető meg némi növekedés.

 

Az Ingatlannet.hu adatbázisa alapján 2008-ban országos szinten átlagosan 194 ezer Ft/nm áron el lehetett adni egy téglalakást, míg 2012-ben ez az érték csupán 164 ezer Ft volt. Az elmúlt évekre jellemző nagymértékű eséshez képest a 2013-as évben nem romlott túlzottan a helyzet, az ingatlanár-csökkenések csupán néhány százalékpontra tehetők. A legnagyobb visszaesés Csongrád megyét jellemzi, ahol mintegy 23 ezer Ft-tal olcsóbban kel el idén egy négyzetméternyi téglalakás.

Az Ingatlannet.hu (www.ingatlannet.hu) adatbázisában szereplő hirdetések összetétele is megváltozott a tavalyi évhez képest. 2013-ra az eladó és kiadó téglalakások aránya 48%-ról 44%-ra esett vissza, míg a családi házak aránya jelentősen növekedett 42%-ról 47%-ra. Bár összességében enyhe javulási tendencia figyelhető meg a lakáspiacon a 2013-as évben, az ingatlanok értékesítési ideje még mindig nem állt vissza a válság előtti szintre.