Észak HírnökTisztelt Uram!

Megkeresésére tájékoztatom, hogy Kriza Ákos feljelentettel szemben rágalmazás miatt indult magánvádas eljárás a Miskolci Járásbíróságon. Maga az eljárás feljelentésre indul. Kriza Ákos státusza feljelentett és nem gyanúsított. Magánvádas eljárásban a terhelt bűnösségének bizonyítása a magánvádlót, vagyis a feljelentőt terheli. A magánvádlót a sértett jogain kívül a vád képviseletével járó jogok illetik meg, így az ülésen főszabály szerint nincs jelen ügyész. Az ügyész egyébként a vád képviseletét a magánvádlótól az eljárás bármely szakaszában átveheti, jelen esetben ez nem történt meg.

A személyes meghallgatás a magánvádas eljárás speciális szakasza, amely mindig megelőzi a tárgyalást. Fő célja a feljelentő és a feljelentett személy sikeres kibékítése. A személyes meghallgatás ülés formájában zajlik, amelyen kizárólag a feljelentő, a feljelentett, a jogi képviselő, a védő lehet jelen.

Ha a békítés eredménytelen, az eljárást folytatni kell. A bíróság felveszi a feljelentett személy személyes adatait, megkérdezi, hogy elismeri-e a feljelentésben foglaltakat, illetve hogy védekezésének alátámasztására milyen bizonyítási eszközöket jelöl meg.

A személyes meghallgatást követően a bíróság intézkedik a tárgyalás kitűzéséről.

Jelenleg az érintett ügy ebben a szakaszában van, a felek közötti békítés eredményre nem vezetett, így a bíróság tárgyalást fog kitűzni.

A büntető törvényünk szerint aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt, vagy
c) jelentős érdeksérelmet okozva követik el. (rágalmazás törvényi tényállása)

Miskolc, 2013. december 18. napján

Dr. Csillám Katalin
a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese