Az adónyomozók ezentúl robotrepülőgépeket

 is bevethetnek a csalók ellen, akik persze egy lépéssel mindig előttük járnak ezentúl is. A héten Tüzépes Kati taktikai lemondása, Kiss Ernő innovatív vesztegetése és a jutalomgate jelezte, hogy a drónok ide mit sem érnek, minimum föld-föld rakéta kellene a korrupció ellen.

 

 

 Nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós

 

 kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem. Kattints ide!

 

 

A NAV nem viccel: a Napi.hu írta meg, hogy csillagháborús technikát vásárolnak a csempészek lefülelésére, drónokat, robotrepülőket, mozgásérzékelőket vesznek uniós pénzből. Láthatólag nagyon igyekeznek a hatóságok, amióta a kiugrott adóellenőr folyamatosan sztorikkal látja el a sajtót arról, hogy mennyire tehetetlenek voltak az üzemszerűen működő áfacsalások megakadályozására, arról, hogy időről időre felülről jövő utasításokkal állítottak le megkezdett vizsgálatokat, és persze, hogy a legnagyobb kereskedelmi láncok is nyakig benne vannak. (Egy vidéki ügy a CBA számára okoz nehéz perceket.) Végre megindították nyomozástHorváth bejelentésének ügyében hivatali visszaélés gyanújávalbekerítettek egy offshore-királyt, sőt még a mézes puszedlire is lecsaptak Zalában. Nagyon bizonyítani akarnak, ami nem is meglepő: elég nagy blama volt, hogy kiderült: a botrány kirobbanása után pár nappal 8 ember elég volt, hogy egy hétvége alatt bizonyosságot szerezzenek arról, az áfacsalások megfékezése ügyében minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve. A politikában egyelőre business as usual: továbbra sem vizsgálhatja semmilyen bizottság az áfacsalások problémáját, a kormánypárti képviselők amit lehet, megfúrnak, és hiába gyűltek össze az ellenzéki aláírások a vizsgálóbizottsághoz, ami nem biztos, hogy lesz, de javaslat róla mindenképpen. Előbb törlik el az áfát, amiről az elmúlt héten népszerű volt ötletelnia magyar sajtóban, csakúgy, mint a fordított áfafizetés előnyeit, hátrányait bemutatni.

Megjelentek a NAV-botrány kufárai, kitört a pólómutyi. Vegyél pólót, az összeggel az Átlátszót támogatod, és azt, hogy még mélyebbre tudjunk ásni a botrányban. Még nem derült ki minden – ha egyetértesz, vegyél pólót, segíts bennünket.

Drónok ide vagy oda, a magyar csalók lelelményessége ellen kevés lesz a légi harc, ide minimum föld-föld rakéták kellenének.

Mert mit kezdjünk például Kiss Ernővel, aki nem elég, hogy vesztegetni akart, még csalt is: atényállás szerint ugyanis azt mondta, ráadásul a Magyar Hírlap szerint szegény Kocsis úrnak, hogy meg tud vesztegetni egy hivatalos személyt, de valójában nem tudott, azaz nem is vesztegetett, csak hitegetett. Az ilyen furmányos csalás ellen, kérdezem én, mit érnek a drónok?

Aztán ott van a Tüzépes Kati néven ismertté vált állami vezető, a zöldhatóság elnöke, akiről még az Átlátszó írta meg tavasszal, hogy a doktori címe nem valódi, mert azt egy állovagrend kamuegyetemén szerezte, nemrégiben pedig az derült ki róla, hogy az egyetemi diplomáját sem találják az Óbudai Egyetemen, bár Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár még pár napja is aztállította, hogy ő látta. Tüzépes Kati lemondott, de szerintem mindenki nyugodjon meg, ez csak taktikai visszavonulás, hallunk még róla

Milyen robotrepülő tudná aztán kiszúrni, hogy pontosan miben sántikál a magyar miniszterelnök, aki a Gazprom első emberével találkozott a múlt héten; az oroszok úgy értelmezték, hogy aláírta az EU által lázasan ellenzett gázvezeték, a Déli Áramlat magyarországiszakaszának tervezéséről szóló szerződést (amit nem mellesleg ellenzékben ő is támadott), a magyar kormány szerint viszont semmit nem írt alá. Van egy hivatalos magyarázat persze, de speciel senki sem látta, a horvát sajtó pedig azt írja, Orbán titkos paktumot készít elő az oroszokkal a horvát olajtársaság eladásáról, amitől azért akar a magyar kormány megszabadulni, mert korrupciós gyanúba keverték Orbán egyik kedvenc oligarcháját. Azinterpolos körözési listán vigyorgó MOL-vezér persze megéri a pénzét: a Financial Timesszerint egy trükkös magyar jogi eljárással akarja megúszni az egészet. A MOL körül is szorgoskodnak az orosz kapcsolatok, ezekről cikksorozatban az Átlátszó ír.

Aztán ne is beszéljünk a TEK-ről. Ej, ha lett volna az Átlátszónak egy drónja, nagyon megnéztük volna, hányan és mikor vannak a terroelhárítók a gátakon! De az elszámolásokkal még úgy is lehetett volna trükközni. A TEK azért perelte be a lapot, mert a közérdekű adatigénylések során megszerzett adatok alapján állította: nem stimmelnek az elszámolások. Vagy nem annyian voltak a gátakon, amennyit állítanak, vagy nem annyit dolgoztak, vagy kicsit túl sokat számoltak el. A levegőből az Átlátszó által feltárt mutyista napelemtenderből sem látszott volna semmi, hiszen az egésznek csak a pénzkilapátolás gépesítése volt a célja, nem az, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb szerephez jussanak az energiaellátásban. (A napelemmutyiemlékezetes módon LMP-s politikust, valamint a párt gazdasági vezetőjét is elérte, a párt elnöke egy interjúban keserű tanulópénzről beszélt, az interneten pedig egy újabb Bukás-videóörökítette meg az esetet.)

És persze a drónokkal az államiprémium-mutyi nyomait sem lehetne látni. A botrány a Blikkcikke miatt tört ki, a lap arról írt, hogy így év vége táján tízmilliós prémiumokat kapnak az állami cégvezetők, többek között a kifejezetten jól teljesítő vasút első embere is. A hét pofátlansága rovatban a közmédia egyik korábbi vezetője győzött, akinek nem elég, amit kapott, aNépszabadság cikke szerint megkérdőjelezte azt, hogy tényleg csak annyi prémium jár-e neki. A jutalomgate eredménye álszent megoldás lett: a kormány visszafizetteti az államicégvezetőkkel a kétmillió forint feletti részt, mert azért a 13. havi fizetést még Orbán Viktor sem merte tőlük elvenni, és továbbra sincs megoldás arra a problémára, amit Kocsis István, a BKV egykori, jelenleg korrupciós ügyek miatt bíróságra járó vezére emlékezetes módon mondott: ennyiért csak hülyéket lehet megfizetni. Persze hülyéket drágán is lehet venni, ez igaz. (Érdemes megnézni a HVG bicskanyitogató videóját az ügyről.)

A lényeg, hogy a korrupcióellenes harc – legalábbis Navracsics Tibor szerint – drónok nélkül is jól halad Magyarországon. Ahogyan a 444.hu találóan írta: Navracsics Tibor – Korrupció 3–0 (a vendégcsapat nem jelent meg, a meccset így jóváírták a hazaiaknak).atlatszo.hu