John Cunningham, a sheffieldi egyetem

 magyar és közép-európai filmtörténetre szakosodott professzora a The Guardian brit lapnak írt levelében bejelentette, hogy visszaadja Pro Cultura Hungarica kitüntetését. A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap pedig a magyar közoktatási rendszer átalakításáról közölt cikket hétfői számában.

 

John Cunningham a The Guardianben közzétett levelébenközölte, hogy döntésével az „egyre inkább reakciós, retrográd magyarországi fejlemények” és különösen az Orbán Viktor vezette kormány politikája ellen tiltakozik. Hozzátette: az elmúlt években mind nagyobb elkeseredéssel és rémülettel figyeli a magyarországi történéseket.

Cunningham egyetértőleg hivatkozik Schiff András múlt hetiGuardian-cikkére is, amelyben a Londonban élő magyar zongoraművész és karmester „elképesztőnek és botrányosnak” nevezte a Horthy-korszak magyarországi dicsőítését. A professzor felszólította a Pro Cultura Hungarica elismerésben részesített, „Nagy-Britanniában és máshol élő” többi kitüntetettet is hasonló lépés megfontolására.

Schiff András

Fotó: AFP / DPA / Hermann Woestmann

Cunningham, aki 1991 és 2000 között magyarországi egyetemeken tanított film- és médiatudományt, és könyveket is írt a magyar filmtörténetről, 2009-ben kapta a magyar kitüntetést.

A Süddeutsche Zeitung hétfői számában a magyar közoktatási rendszer átalakításáról szóló terjedelmes írásában a szerző, Cathrin Kahlweit kiemelte: a budapesti központ „ellenőriz minden apróságot” az egész országban, a rendszert bíráló tanárok „úgy érzik, szorongatják őket”. Véleménye szerint a tanterv „központi témája a haza és a hősiesség”.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány hivatalba lépésekor nemzeti forradalmat hirdetett és kétharmados parlamenti többsége révén sok kis forradalmat bonyolított le. Ezek egyike az iskolarendszer központosítása és államosítása – vélte a szerző, aki idézte Kumin Ferencnek a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárnak azt a megállapítását, hogy a Klik szakemberekből álló átlátható szervezet, amely közvetlen politikai irányítás nélkül végzi a munkáját.

A tantervvel kapcsolatban felmerült az „indoktrináció” vádja – írta Kahlweit, megjegyezve, hogy „antiszemita” szerzők, köztük Wass Albert és Nyirő József művei is szerepelnek a tantervben. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a két szerzővel kapcsolatban a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy „pártpolitikailag” motivált és „túlzó” bírálatokról van szó.