Az Új Büntető Törvénykönyv naptára

 2013 címmel a BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság idén is folytatta az elmúlt évek hagyományait és éves fali naptárat készített, amelyben illusztrációkkal is kiegészítve fontos információkat juttat el a lakossághoz. A HELL ENERGY támogatása révén lehetőség nyílt arra, hogy a 2013-as naptár az eredetileg tervezett 2000-nél jóval nagyobb példányszámban készülhessen el, ezáltal minél több intézményhez és az emberek minél szélesebb köréhez eljutva.

 

A BAZ Megyei Rendőr-főkapitánysággal 2013-ban is folytatja az együttműködést a lokálpatriótizmusáról és társadalmi szerepvállalásáról is ismert HELL ENERGY Magyarország Kft., mely a borsodi térség egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata. A miskolci központú cég tavaly év elején a BAZ Megyei Közhasznú Rendőr Sportegyesület támogatásával vállalt szerepet a sportolási lehetőségek javításában a rendőrség állományában dolgozók és családtagjaik számára.

A 2013-as, a Büntető Törvénykönyv legfontosabb változásait bemutató naptár legfőbb célja, hogy a lakosságot legnagyobb mértékben érintő változásokra fényképek, illusztrációk bemutatásával hívja fel a figyelmet, így egész évben egész évben permanens módon közvetíthetőek az aktuális információk. Az új Btk. számos esetben súlyosabb büntetést helyez kilátásba, mint a korábbi törvénykönyv, az önvédelem lehetőségét pedig jelentősen kiterjeszti. A naptáron szereplő 8 kép olyan fontos változásokat emel ki, mint például hogy a kivételesen súlyos bűncselekmény elkövetése esetében a büntethetőség korhatára 14 helyett 12 éves korra csökken, vagy, hogy az erőszakos bűncselekményeket elkövető személy 3. bűnelkövetése esetén életfogytiglani szabadságvesztés büntetést kap.